ANNONS

Så påverkas Farstas matbutiker av coronaviruset

Tomma hyllor på ICA Kvantum Farsta centrum.
På ICA Kvantum i Farsta centrum har flera hyllor gapat tomma.
Det har rapporterats om tomma hyllor och en enorm åtgång på toapapper.
Men butikerna manar till lugn - mat och hygienartiklar kommer inte ta slut.
ANNONS

Coop-butikerna får leveranser varje dag, men problemet är att hinna få upp allting på hyllorna.

– Vi ser en ökad försäljning som ligger på nivåer som högtider, fast ett par gånger över det och under en längre tid. Personalen är på en nivå för att hantera en vanlig måndag till söndag i mars, inte att hantera ”inför jul-rushen”. Vi hinner inte få upp varorna. Men det är inte brist på några varukategorier, säger Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop.

Flera butiker har börjat öppna en timme tidigare och släpper bara in personer i riskgrupper, är det någonting som kan bli aktuellt för Coop?

– Det är någonting som vi har tittat på. Alla aktiviteter som underlättar för riskgrupper och gör att de inte blir smittade är superbra. Den utmaning vi ser är att det finns en risk att de kan bli smittade. Även fast det är en tidpunkt när det bara är deras grupp där så kan det vara andra i den gruppen som är smittade. Vi tittar hellre på lösningar där man får bort den risken. Det finns många bra idéer, men det gäller att se till att de är relevanta och går att få till.

Victor Pedersén och Mira da Fonseca på ICA Nära Tallkrogen.

Victor Pedersén och kollegan Mira da Fonseca. Foto: ICA Nära Tallkrogen.

– Våra kunder efterfrågar och har handlat större volymer än vanligt av sådant med lång hållbarhet. Men jag tycker att vi klarar av situationen på ett stabilt sätt då vi var på tå snabbt, då vi vill fortsätta leverera en bra butik till Tallkrogsborna, skriver Victor Pedersén på ICA Nära Tallkrogen i ett mejl till Mitt i.

Butiken får in nya leveranser varje dag och kan lägga in extra beställningar om det är något som går åt mer än normalt.

– Behåll lugnet. Det finns en otrolig efterfrågan just nu på vissa varukategorier och bara för att det är slut i många butiker så innebär det inte att produktionen är avstängd, utan för att volymerna har svårt att hinna ut till butikerna via olika centrallager. Vi har inte fått några indikationer på att vi kommer ha svårt att få hem varor framöver.

ANNONS

Tomma hyllor ICA Farsta centrum.

Tomma hyllor på ICA Kvantum i Farsta centrum. Foto: Niklas Thim

På ICA Kvantum i Farsta strand märker man att bunkrandet nu har börjat avta.

– Men förra veckan var helt hysterisk. Varor som vanligtvis inte säljer sålde otroligt mycket. Ta toapapper som exempel. Vi kunde få in tre pallar på morgonen, sen öppnar vi vid åtta och vid halv tio var de pallarna borta, säger Emil Nilsen, färskvaruchef på ICA Kvantum Farsta strand.

Det kommer finnas varor hela tiden, bara alla är lugna.

Emil Nilsen, färskvaruchef ICA Kvantum Farsta strand

Ett problem har varit att beställningarna görs genom ett automatiskt ordersystem som använder statistik från samma period förra året. Butiken har därför fått lägga in många ordrar manuellt.

Det finns ingen anledning till oro, menar Emil Nilsen. Varor kommer fortsätta komma in och det finns inga indikationer på att någonting håller på att ta slut.

– Det är snack om panik och sådär. Folk behöver inte köpa på sig mer än vad man behöver, det kanske går ut över kunden som bara har en toarulle hemma. Det finns ingen anledning att köpa på sig så mycket man kan. Det kommer finnas varor hela tiden, bara alla är lugna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.