Paviljong kan bli aktuell på Björkebyskolan

Kan bli aktuellt att utöka antalet platser på Björkebyskolan.
Kan bli aktuellt att utöka antalet platser på Björkebyskolan.
Eva Ullberg (S) "Inte främmande" för att bygga paviljonger.
Eva Ullberg (S) "Inte främmande" för att bygga paviljonger.
Nikoletta Jozsa, gruppledare Liberalerna Järfälla
Nikoletta Josza (L) var först med att lyfta frågan om bristen på elevplatser.
Inför nästa höst saknas omkring 70 elevplatser på Björkebyskolan, och elever kan bli tvungna att åka till andra kommundelar. Efter att Liberalerna krävt att tillfälliga skolpaviljonger ska byggas säger nu Eva Ullberg (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande, att en sådan insats kan bli aktuell.

– Jag är inte främmande för det, om det skulle finnas ett stort behov av platser inför nästa år så får vi kika på vilka möjligheter som finns, säger Eva Ullberg (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Det är Liberalerna som gått ut och i sin skuggbudget lagt undan pengar för att bygga tillfälliga skolpaviljonger vid Björkebyskolan, för att se till att alla elever som vill kan gå på skolan tills en permanent lösning finns.

Sjätteklassare riskerar att få åka långt

I nuläget saknas omkring 70 platser på Björkeboskolan inför 2018, och elever i årskurs sex riskerar bli tvungna att åka till andra kommundelar för att få plats på en skola.

– Skolpaviljonger har använts på många andra platser för att lösa tillfällig platsbrist i olika skolor och är ett bättre alternativ än att sprida elever över hela kommunen, säger Nikoletta Jozsa (L).

Nu säger alltså Eva Ullberg (S) att hon inte utesluter möjligheten att bygga paviljonger i anslutning till skolan. Men hon menar också att oron ännu är överdriven, och att man även tidigare år på förhand sett en platsbrist som sedan löst sig närmare skolstart.

–Man inväntar till exempel besked från friskolor och så betar man av kön. Det kan vara en handfull som hamnar på andra skolor, men den erfarenhet vi har är att det har gått väldigt bra både i år och 2016, säger Eva Ullberg.

Ullberg (S): ”Vi får se hur möjligheterna ser ut”

Hon säger också att det, innan några paviljonger finns, krävs en undersökning av hur resten av skolan – matsal och specialsalar – skulle klara av en större grupp elever.

– Vi får se hur ser möjligheterna ut. Om det sedan visar sig att det är väldigt många som får långa resvägar får vi se hur vi ska göra för att undvika det.