Paviljonger ska ge förskoleplats åt alla

Det har varit svårt att ge alla barn som ska börja förskolan i Botkyrka en plats i sitt närområde.

I Riksten och Alby har läget varit allra mest kritiskt. Men nya paviljonger ska lösa problemen till hösten.

– Det är många som står i omplaceringskön till förskolan och vi håller på att hantera det just nu. De som står i kön ska få besked i maj eller juni var de blir placerade till hösten, säger Eva Svensson, verksamhetschef för förskolan i Botkyrka.

Det är fullt på förskolorna i kommunen. Enligt Eva Svensson har man haft svårt att klara barnomsorgsgarantin, som innebär att man ska erbjuda förskoleplats inom tre månader. Detta eftersom det var osäkert när tillfälliga paviljongavdelningar skulle komma på plats i Alby.

Där och i Riksten har trycket varit hårt på förskolorna och det har inte funnits tillräckligt många platser. Delvis har man kunnat lösa platsbristen i Alby genom att öppna en förskola med plats för 30 barn på Subtopia. Men det har inte räckt för att täcka behovet.

– De som inte fått plats på förskolor i Alby har vi erbjudit plats i Fittja, och de som inte fått plats i Riksten har vi fått erbjuda plats i Tullinge, säger Eva Svensson.

Hur många som står i omplaceringskön skiftar hela tiden, men i slutet av förra veckan stod närmare 400 barn i kö.

I Alby skulle det ha byggts förskolepaviljonger redan i mars, men det har skjutits upp till augusti. Även i Riksten kommer paviljongavdelningar att placeras till hösten för att lösa platsbristen.

Det kommer att bli ytterligare fyra avdelningar med plats för 80 elever, både i Alby och i Riksten. På så sätt kan kommunen garantera alla barn en förskoleplats i sina närområden i höst.

– Läget blev inte så kritiskt som vi var rädda för. Det gick bättre än vi trodde, även om vi hellre hade haft paviljongerna på plats ­redan i mars, säger Eva Svensson.

– Det bästa vore såklart om vi hade permanenta lösningar, men vi tycker ändå att de här paviljongerna är en bra miljö för barnen. Det är ett bra alternativ, fortsätter hon.