Peabskolan kan slås samman med VYG

Om VYG tar över Peabskolan flyttar alla klasser in i Messingen.
Om VYG tar över Peabskolan flyttar alla klasser in i Messingen.
Ett ja skulle innebära att yrkesgymnasiet flyttade in i Messingen.

VYG(Väsby yrkesgymnasium) har ansökt om att överta Peabskolans verksamhet i Upplands Väsby. I höstas tog byggföretaget Peab ett beslut om att lägga ner sin skola i Väsby efter att söktrycket minskat. Planen var att skolan skulle sluta ta in nya elever men låta de gamla eleverna gå kvar.

– Det vore väldigt synd om den här verksamheten försvinner från kommunen. Därför är vi intresserade av att överta såväl lärare och elever som skolans lokaler, säger Henrik von Porat, huvudman för VYG.

Om VYG får överta gymnasieskolan kommer de flytta sin verksamhet från Infra City till Messingen, där Peabskolan har sina lokaler. Då skulle det utökade yrkesgymnasiet bli granne med Väsby nya gymnasium.

För att planerna ska bli av krävs ett skoltillstånd från Skolinspektionen. Handläggningen tar normalt ett och ett halvt år men Skolinspektionen har beviljat VYG:s önskan om att hantera ärendet skyndsamt. Omkringliggande kommuner kunde lämna synpunkter på ansökan fram till och med i fredags.

– Vi hoppas på att få besked till påsk, säger von Porat.

Om ansökan beviljas kommer själva flytten ske inför höstterminen. Eftersom Peabskolan hade ett beslut om nedläggning har ansökan till bygg- och anläggningsprogrammen varit stängda. Men får VYG ett positivt besked är det möjligt att de öppnar ansökan till programmet till omvalet efter nionde maj.