Årets pedagog vill göra barnen streetsmarta

Hemkunskap behöver synas mer, menar Årets pedagog  - Johanna Björn.
Hemkunskap behöver synas mer, menar Årets pedagog - Johanna Björn.
Att bli utsedd till årets pedagog blev en en total överraskning för hemkunskapsläraren Johanna Björn.
Mitt i tog en tur till Käppala skola och hälsade på i Johannas kök.
– Jag vill att eleverna ska bli trygga samhällsmedborgare, säger hon.

När hemkunskapsläraren nyligen fick genomgå en slumpmässig granskning av Skolinspektionen Johanna Björn kände hon sig långt ifrån som en prisad lärare.

Blev skuggad av nyfikna inspektörer

Inspektörerna hängde henne över axeln och följde hennes minsta steg i tre dagar.

– Jag fick panik först. De ville ha min planering, de intervjuade eleverna. Allt! säger hon.

Men tydligen bestod hon provet. Hon fick utmärkta vitsord från granskningen. Senare kom nomineringen till utmärkelsen årets pedagog och i förra veckan beskedet att hon tagit hem titeln.

– Det är hedersamt att plocka hem det! Det är många bra lärare på Lidingö, säger hon.

Hemkuskap finns överallt

Vi träffas i hennes hemkunskapskök på Käppala skola. De sju köksstationerna är i perfekt ordning och en tvättmaskin brummar trivsamt i bakgrunden. Köket är i behov av en upprustning, berättar Johanna. Själv är hon dock mest stolt över trädet, där hon visar hur allt i ämnet hemkunskap är kopplat till FN:s klimat och miljömål.

Och så ska de inte slänga mat!

Johanna Björn

– Hemkunskap finns i allt! Varje dag när jag öppnar en tidning finns ämnet i flera artiklar. Till exempel hur vi människor ska kunna leva på insekter som jag läste nyligen.

När hälsa,  ekonomi och miljö går ihop i ett då börjar man närma sig vad hemkunskap är menar Johanna Björn. Dessutom är det en praktisk tillämpning av matte och samhällskunskap.

– Det gör eleverna streetsmart, säger hon.

Finns elever som nästan aldrig varit i ett kök

Själv har Johanna Björn en bakgrund som kock. När hon började plugga slumpade det sig så att hon läste till idrotts och samhällskunkapslärare. Men det blev i hemkunskapen hon tillslut hittade hem.

– Jag tycker att det är världens bästa jobb, säger hon.

Vad är den största utmaningen i yrket?

– Jag vill att eleverna ska bli självständiga matlagare. Men det är en väldig spännvidd mellan eleverna. Från dem som bara varit inne i köket för att hämta ett glas vatten till de som har egna matbloggar, säger hon.

Vad vill du ge dina elever i bagaget?

– Jag vill att de ska bli trygga samhällsmedborgare som kan hantera miljöfrågor både globalt och lokalt  Och så ska de inte slänga mat!