Högre löner till pedagoger i utsatta områden

Åsa Lindhagen (Mp) och Clara Lindblom (V).
Åsa Lindhagen (Mp) och Clara Lindblom (V).
Majoriteten i stadshuset satsar 10 miljoner på höjda löner för 700 anställda. Det kan komma att handla om mellan 1 000 och 2 000 kronor mer i plånboken varje månad för fritidsledare och andra som jobbar med ungdomar i förorterna.

Det är bland annat fältassistenter, socialsekreterare inom barn och ungdom, fritidsledare och de som arbetar inom sociala insatsgrupper som i vissa områden kommer att erbjudas lönetillägg.

Satsningen gör man i sju stadsdelsnämnder. Störst tillägg på lönen ges i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

– De som jobbar med unga i Stockholm, till exempel fältassistenter och fritidsledare, har ett jätteviktigt uppdrag i att bygga långvariga relationer och fånga upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. Det är därför vi inför ett lönetillägg i vissa områden där behoven är stora, för att öka deras möjligheter att både rekrytera och behålla riktigt duktiga och erfarna medarbetare, säger Clara Lindblom (V), personalborgarråd i Stockholms stad.

– Den här satsningen är bra både för medarbetarna och för att öka tryggheten för stockholmarna, säger Åsa Lindhagen (Mp), socialborgarråd i Stockholms stad.

Satsningen träder i kraft första juli och sträcker sig fram till december 2018. Pengarna ska räcka till 700 anställda.

Mitt i berättade tidigare i veckan att tandläkare också erbjuds lönetillägg för att lockas till att arbeta i Rinkeby.

Fakta

I sju stadsdelar gäller lönetillägget

Pengarna är ett tillägg till lönen som medarbetarna endast har om de arbetar i dessa stadsdelar och är utöver ordinarie löneöversyn. Lönetillägget gäller från och med den 1 juli 2018. Liknande lönetillägg finns idag beslutat om för lärare som arbetar i skolor med låga skolresultat.

Sju stadsdelar får lönetillägg:

Rinkeby-Kista,

Spånga-Tensta,

Hässelby-Vällingby,

Enskede-Årsta-Vantör,

Skarpnäck,

Farsta,

Skärholmen,