Han jagar pedofiler från Stockholm – på nätet

Morgan Neijnes gör allt för att förövarna inte ska få härja utan några konsekvenser.
Morgan Neijnes gör allt för att förövarna inte ska få härja utan några konsekvenser.
Anmälningar om grooming ökade under 2018. Men det är fortfarande för få som vågar anmäla. Morgan Neijnes och hans utredningsgrupp gör allt för att spåra Stockholms nätpedofiler.
– De allra yngsta har väldigt svårt att stå emot när en vuxen säger åt dem att göra saker, säger han.

På Morgan Neijnes kontor hänger en Sverigekarta. Den är genomborrad av små knapphuvuden, placerade på orter runtom i hela Sverige. Varje nål representerar ett barn eller en tonåring som blivit utsatt för någon typ av sexuellt övergrepp över nätet.

Förövarna är alla bosatta i Stockholms län.

– Kartan är ett tydligt bevis för min utredningsgrupp att de jobbar väldigt hårt med de här fallen, säger Morgan Neijnes.

Han är kommissarien som leder Stockholmspolisens arbete mot personer som tar kontakt med barn via nätet i sexuella syften – grooming.

Enorma mörkertal

Enligt nya siffror från Brå anmäldes lite drygt 60 fall av grooming i Stockholm under 2018. Det är dubbelt så många som året innan.

Det är fortfarande få anmälningar, men bakom varje anmälan gömmer sig ett hav av okända offer. Ofta barn i åldrarna åtta upp till tolv år.

– Mörkertalet är enormt. Vi jobbar just nu med ett fall där en person anmälde en man. Ganska snart förstod vi att det fanns betydligt många fler offer. Det handlar om våldtäktsförsök, sexuella ofredanden och utnyttjande av barn för sexuell posering. Vi har nu 180 målsäganden i det här fallet.

Morgan Neijnes säger att förövarna finns på de sociala medier som är populära hos barn. ”Finns det mycket unga på app så finns även förövarna där”. Foto: Erik Lejdelin

Fler vågar anmäla

Han är inte förvånad över att anmälningarna ökat. Barn blir skickligare på att identifiera ”snuskgubbar” och han märker att anmälningsbenägenheten långsamt ökar.

Väldigt ofta tycker barnen att det är jobbigt när vi kommer

Morgan Neijnes, poliskommissarie

Men utvecklingen är fortfarande i sin linda, och fler måste våga anmäla, säger han.

Och groomingfallen fortsätter öka – och de är här för att stanna.

– Det är ett brott som är väldigt lätt att begå. Det handlar bara om en knapptryckning, som är svåra att spåra i efterhand. Och det drabbar barn väldigt hårt, säger han.

Förklaringen till ett självskadebeteende

När de åker runt och träffar barnen och pratar med föräldrarna får familjen ofta en förklaring till ett självskadebeteende, frånvaro i skolan eller att barnet mått dåligt.

– Det rör också till i familjerna ibland. Väldigt ofta tycker barnen att det är jobbigt när vi kommer. Det finns en otrolig skam i att man låtit sig luras och skickat lättklädda bilder till någon som man trott varit jämnårig. Men som visat sig vara en snuskgubbe.

Morgan Neijnes tror att groomingrelaterade brott kommer kunna ta stora resurser i anspråk i framtiden. Foto: Erik Lejdelin

Barn vågar inte säga emot

Men han tror att det är väldigt viktigt att det blir utrett och att barnen får bearbeta det som de varit med om.

– De allra yngsta har väldigt svårt att stå emot när en vuxen säger åt dem att göra saker. Barnen tror att vi har kommit för att de har sagt till en pedofil att dra åt helvete och att man inte får säga så.

Lyckas de inte med ett barn så kontaktar de bara hundra till

Morgan Neijnes

Kontaktar hundratals barn

Men att någon ber en att dra åt helvete är vardagsmat för en pedofil på nätet, säger Morgan Neijnes.

– Lyckas de inte så kontaktar de bara hundra till. De kastar ett enormt nät och de flesta går inte i fällan. Men det är alltid några som fastnar.

Vilka barn är det som fastnar?

– De har ofta någon social svårighet, eller någon form av diagnos. Men det kan också vara någon som är inne i en känslig period. Det gör ju brottet bara ännu grymmare, de bryr sig inte alls om vad som händer med dem på andra sidan.

Vilka är förövarna?

– Det är uteslutande män. Oavsett om offret är en pojke eller flicka så är det alltid män.

Fakta

Så pratar du med ditt barn om grooming

  • Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
  • Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
  • Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.
  • Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.
Källa: Polisen