Pehr Granfalk (M): ”Kön är ointressant”

Pehr Granfalk.
Pehr Granfalk.
Var är brudarna? Kan man undra.
Solna har aldrig haft en kvinnlig kommunstyrelseordförande. Men nuvarande man på posten ser det inte som något problem.
– Jag tycker det är ganska heteronormativt att bara kolla på kön, säger Pehr Granfalk (M).

Efter valet är rekordmånga av länets kommunstyrelseordföranden kvinnor. Men Solna går mot strömmen –  här har man aldrig haft en kvinna som ordförande för kommunstyrelsen.

Men Pehr Granfalk, som sitter på posten sedan 2012, tycker inte att det är något problem.

– Jag tycker det är ganska heteronormativt att bara kolla på kön. Bara för att jag könas som man betyder inte det att jag inte för en jämställd politik. I Solna har vi de mest jämställda lönerna i landet och bara kvinnliga förvaltningschefer. Det är mer intressant än könet på våra politiska företrädare, säger han.

Istället för kön är kompetens viktigast, menar Granfalk.

– Det är inte alls omöjligt att att vi har en kvinna på min plats framöver. Den dagen det finns en person och hen är mer kompetent än vad jag är, då kommer min fullmäktigegrupp att ersätta mig, säger han.

Inga kvinnliga M-kommunalråd

Moderaterna sticker ut bland Solnas partier när det gäller kvinnor på höga poster. Samtliga fyra moderata kommunalråd är män, och så har det sett ut – i 20 år.

En som är kritisk till det är socialdemokratiska oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S).

– Jag trodde faktiskt det skulle se bättre ut efter valet. Det här visar att Moderaterna inte tar jämställdheten på allvar. De säger att kompetens går före kön, men jag vet att det finns en mängd kompetenta kvinnor i partiet.

Sara Kukka-Salam (S).

Att det bara är manliga M-kommunalråd kan få politiska konsekvenser, menar Kukka-Salam.

– Med en så skev representation finns en risk att vissa samhällsfrågor inte lyfts upp.  Jag är övertygad om att det förs en bättre politik med en jämställd kommunledning med blandade erfarenheter, säger hon.

Avvisar kritiken

Det avvisas bestämt av Pehr Granfalk.

– Vad det är för kön på våra representanter är helt ointressant. Sedan att Socialdemokraterna är mer intresserade av vad vi har i byxorna än i huvudet för stå för dem, säger han.

Så det finns inga kvinnor i Moderaterna som matchar er kompetens?

– Inte inom de områden som kommunalråden jobbar med. Där finns inga andra män eller kvinnor som matchar det just nu.