Pekgul bär davidsstjärna för att markera

Nalin Pekgul (S), föredetta riksdagsledamot, tar på sig davidsstjärnan och går ut i Tensta
Nalin Pekgul (S), föredetta riksdagsledamot, tar på sig davidsstjärnan och går ut i Tensta
Nalin Pekgul (S), före detta riksdagsledamot, tar på sig davidsstjärnan och går ut i Tensta efter attacken mot en synagoga i Göteborg.
– Nu räcker det, fler muslimer och andra måste våga stå upp och bekämpa antisemitismen, säger hon.

Nalin Pekgul, (S) före detta riksdagsledamot och opinionsbildare blev rasande efter attacken mot en synagoga i Göteborg i söndags.

Därför bestämde hon sig för att ta på sig davidsstjärna och gå ut i Tensta.

– Hela mitt liv har jag undrat hur grannar, vänner och kollegor kunde acceptera det som hände i Tyskland under andra världskriget. Nu sker det igen, under min livstid.  Jag blev rasande och kände att jag måste göra något.

I sitt arbete inom vården har hon träffat flera kollegor som inte vågar uppge att de är judar.

Redan på hennes 50-årsdag tidigare i år önskade hon sig en davidsstjärna för att då och då kunna bära den och markera mot antisemitismen.

– I söndags blev jag rasande och bestämde mig för att bära davidsstjärnan i ett år för att som muslim markera och stå upp mot antisemitismen.

Det menar hon att fler muslimer måste våga i Sverige och i Järva.

”Man måste våga ta risker”

Mitt i har tidigare berättat om att Nalin Pekgul inte räds att ta debatter om radikalisering, kvinnors rätt till det offentliga rummet eller hedersförtryck. Men det har också haft ett högt pris.
Vissa tider på dygnet undviker hon centrumen i Tensta och Rinkeby eftersom hon har utsatts för hotfulla situationer och när debatten blåser som hårdast lämnar hon inte hemmet.

Men det avskräcker henne inte.

– Man måste våga ta risker. Jag har kommit till det stadiet, att det som händer händer. Det struntar jag i. Man måste stå upp och markera mot intoleransen.

– Det finns ett talesätt som tilltalar mig ”Den fega dör varje dag och den modige dör en gång”. Jag vill inte dö varje dag.

”Det är inte den judiska minoritetens ansvar att kämpa för sin existens utan det är alla vi andra som nu måste bekämpa antisemitismen”

Flera av hennes vänner har också bestämt sig för att börja bära davidsstjärna, berättar Nalin Pekgul. Hon hoppas att det ska påverka fler så som den ”talibanprotest” hon startade 2009 och gick ut i kort kjol i Tensta efter att unga kvinnor vittnat om att de inte vågade gå klädda så i området. Eller som när hon 2010 startade hon en fikagrupp för att kvinnor skulle ta plats i det offentliga rummet.

– När en muslimsk kvinna trakasseras för sin hijab så ställde hela svenska samhället upp för hijabuppropet och tog på sig sjalar, men var är de nu när judar trakasseras, frågar sig Nalin Pekgul.

– Det är inte den judiska minoritetens ansvar att kämpa för sin existens utan det är alla vi andra som nu måste bekämpa antisemitismen, säger Nalin Pekgul.