ANNONS

Klassisk ölhall kan sin husman

ANNONS

För att en stad ska vara en riktig storstad krävs en sak – mångfald. Det måste finnas oaser som får oss att drömma oss bort och tro att vi, om än blott för ett kort ögonblick, befinner oss någon annanstans.

Restaurang Pelikan på Blekingegatan, med sin hundraåriga träinredning och sina enorma jugend­fönster, är ett sådant ställe.

– Vore det inte för alla svenska dialekter som man hör skulle man kunna tro att vi befann oss i 20-tal­ets Berlin, säger Gourmand.

Men det är inte bara ölhallens tidstypiska inredning som verkar ha stannat i tiden. Trots att nya ägare tog över i höstas innehåller menyn samma populära mat – svensk husmanskost.

Gourmés klassiska gubbröra (118 kronor) är en stor bit mustig kavring med ett saftigt, nästan lite vattnigt, ihophack av ansjovis, kokt ägg, gräslök och majonnäs.

Gourmands val, en rykande het Karl Johansvampssoppa (122 kronor), visar sig vara i största laget även för storätaren. Den krämiga lena soppan ackompanjeras av sötsyrliga rotfruktschips och mättar ordentligt.

Mer i munsbitsstorlek är ljummen vintersallad (92 kronor), fin bladspenat, lök och morotsskivor i en ljuvlig salt dressing, eller hus­ets vitpeppriga toast Skagen (155 kronor).

– Hoppas att det smakade bra, säger den vänliga servitrisen och klappar ömt på Gourmés ena axel innan hon raskt dukar av resterna av förrätterna.

Trots att ölhallen nu börjar bli i det närmaste fullsatt når inte sorlet upp till mer än behagliga nivåer.

ANNONS

– Vilka enorma köttbullar, utbrister de i kör när Gourmands varmrätt dimper ner på bordet.

Golfbollsstora och simmande i en fin gräddsås tillsammans med saltgurka och rårörda lingon ser köttbullarna (192 kronor) onekligen delikata ut.

– Men storleken ligger dem i ­fatet. De är mer kokta än stekta, konstaterar han.

Gourmé är i full färd med att dissekera sin helstekta rödspätta (262 kronor). Fisken är perfekt smörkrispig och det vita köttet lossnar lätt från de många fiskbenen. Gulan från det pocherade ägget höjer rätten och de handskalade räkorna tillför tuggmotstånd, medan pepparroten är torr och smaklös.

Ett bättre maritimt val hade ­varit fjällröding på jämtvis (264 kronor) med vitt vin, messmör och gräslök, som på ett fint sätt knyter ihop trippeln sött-salt-beskt. För den vilde är tjälknöl på älg (272 kronor) med syltade kantareller helt rätt, även om den medföljande potatisgratängen är något flottig.

Matkoman är nu nära för herrarna, men ”kaffe kräfva sällskap”, skaldar Gourmand och beställer två efterrätter. Den franska chokladtårtan (110 kronor) med vispad grädde och portvinskokta körsbär är i torraste laget, men coupeglaset med marängsviss (110 kronor) får dock herrarnas odelade gillande.

– Ibland är det enklaste det godaste, konstaterar Gourmé. Här kan de sin husman, men borde vara mer noga med tillbehören och detaljerna.

Fakta

Pelikan

Kök: Husmanskost och klassiska svenska rätter.

Miljö: Mörk murrig ölhall med brunt trä och högt i tak.

Pris: Varmrätter 172–272 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström

ANNONS