ANNONS

Hans julkalender om DIF-historia gör succé

Nu är det bara några avsnitt kvar av Pelle Kotschacks julkalender,
Nu är det bara några avsnitt kvar av Pelle Kotschacks julkalender,
Tillsammans med kameramannen Wille Bäckström tar Pelle Kotschack med tv-tittarna på 24 hållplatser i Djurgårdens historia. Kalendern går att följa på klubbens hemsida.
Tillsammans med kameramannen Wille Bäckström tar Pelle Kotschack med tv-tittarna på 24 hållplatser i Djurgårdens historia. Kalendern går att följa på klubbens hemsida.
Han firade sitt första SM-guld redan på 60-talet och växte upp med "blårandiga blöjor". I en hyllad julkalender undervisar nu Pelle Kotschack i Djurgårdshistoria.

– Jättekul att larva sig i rutan, säger han.
ANNONS

Via bland annat Stockholm stadion, Beckholmsbron och huset på Alberget 4A guidar Pelle Kotschack tittarna genom några av de viktigaste punkterna i Djurgårdens historia.

Att hitta en person mer gjuten för uppgiften som programledare för klubbens julkalender vore svårt. Pelle Kotschack är uppvuxen ett stenkast från Stockholm stadion, har suttit i fotbollsklubbens styrelse sedan 1981 och är i dag vice ordförande i Djurgårdens alliansförening.

– Jag brukar säga att jag verkligen hade blårandiga blöjor. Jag är född här borta på allmänna BB i det gula huset som nu är Riksidrottsförbundet, säger Pelle när Mitt i träffar honom på Djurgårdens kansli på Stadion.

Livet som djurgårdare och 34 år i styrelsen har gjort sitt. Pelle Kotschack framstår som ett blårandigt orakel och går i gång som ett självspelande piano när han berättar om klubbens historia. Något som uppskattas av supportrarna som följer kalendern på Djurgården Fotbolls hemsida.

– Jag har fått otroligt mycket respons. Jag har fått brev, massa sms och det har strömmat in kommentarer på Facebook. Min gode vän Tommy Wahlgren, som är en gammal radio- och tv-människa, skrev att det var fantastiskt bra. Det värmer verkligen när man får höra det från proffs. Det är jättekul.

Framförallt är det den yngre publiken som blir upplyst med berättelser som få har koll på.

– Det är ju mest unga som tittar på webb-tv. Ungdomar som håller på Djurgården har stoppat upp mig på gatan och sagt att inslagen är jättebra och intressanta.

– Jag försöker plocka fram grejer som inte är så kända, säger Pelle.

Exempelvis är det få som känner till att Djurgården kunde ha grundats redan 1889. Men då klubbkassan blev stulen fick föreningens födelse vänta till den 12 mars 1891 på adressen Alberget 4A på Djurgården.

ANNONS

– Det som är viktigt för mig är Djurgårdens historia. Jag är otroligt stolt över att man kan jobba i en förening med så många sektioner. Vi har över 400 SM-guld i 23 olika sporter. Det finns ingen som slår den bredden. Det är Sveriges framgångsrikaste idrottsförening.

Pelle Kotschack är också den som ser till att klubbens nyrekryterade spelare informeras om vad det är för typ av förening de har kommit till.

– När vi får nya spelare till fotbollen är det klart de vet att det är en fin förening, men de kan ju inte historien och det kan man inte kräva av dem heller. Men jag vill verkligen att de ska lära sig Djurgårdens historia.

Få DIF-supportrar har fått uppleva lika mycket som Pelle Kotschack. Redan som tolvåring stormade han planen när klubben tog SM-guld 1964. Nu har Djurgården inte vunnit allsvenskan sedan 2005, men det blir det snart ändring på, om man får tro på Pelle.

– Jag har stora förhoppningar. Vi blir ett topplag nästa år och blir bättre än senast då vi kom sexa. Vi har ett spännande lag.

Fakta

Hoppade upp i famnen på "Knivsta"

Namn: Pelle Kotschack.

Ålder: 62.

Yrke: Jobbar ideellt för Djurgården, är styrelseledamot och vice ordförande i alliansföreningen.

Bor: Uppvuxen på Östermalm, bor nu på Lidingö.

Bästa DIF-minne: SM-guldet 1964. Klubben behövde vinna hemma mot IFK Göteborg och ta in sex mål på serieledande Malmö. DIF vann mot alla odds och planen stormades av euforiska supportrar. ”Jag var bara tio år gammal och hoppade upp i famnen på Gösta Knivsta Sandberg. Det är mitt absolut största minne”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.