Pendelbussar kan återfå turer

Neddragningarna av antalet avgångar har gjort att trängseln har ökat i rusningstid. Arriva kan komma att utöka turerna igen för att få bort problemet.
Neddragningarna av antalet avgångar har gjort att trängseln har ökat i rusningstid. Arriva kan komma att utöka turerna igen för att få bort problemet.
I höstas kunde Mitt i avslöja Arrivas planerade nedskärningar av busstrafiken i norrort.

Nu byter bussjätten fot och ser över trafiken igen – efter klagomål från ­resenärerna.

Arriva kan tänka sig att utöka antalet turer på pendlarbussarna 624 och 628 från Åkersberga till Stockholm. Det säger man nu, bara ett par månader efter att den nya tidtabellen, med kraftiga bantningar av turerna, trädde i kraft.

– Vi ska göra analyser av vissa linjer i Österåker, 624, 628. Om det är mycket folk på vissa avgångar så kommer vi naturligtvis att förstärka, säger Izhak Dan, presstalesman på Arriva.

För att minska trängseln och klara resandetoppar sätter Arriva numera in extrabussar utöver tidtabellen, så kallade ”attackbussar”. Men det är ingen lösning man är nöjd med.

– Vi vill gå ifrån detta med ­attackbussar och få en mer permanent lösning.

Redan nu har bussbolaget ­backat på annat håll i Stockholm. I Spånga återinförde man förra måndagen mer än 40 turer dagligen på linje 117, efter massiva klagomål.

Det motsvarar ungefär antalet turer som busslinjen tappade med den nya tidtabellen som kom i ­december.

Hur lång tid det kan ta innan man förstärker även 624 och 628 vet inte Izhak Dan.

– Det tar lite tid att analysera läget. Vi börjar med att inhämta data och så. När det gäller 117 tog det 4–5 veckor.

I Täby upplever inte Arriva att turerna är för få. Däremot ska man även se över turtätheten på busslinje 610 i Vallentuna.

Har ni tappat resenärer sedan ni minskade antalet turer?

– Det är det för tidigt att se. Vi tänkte vänta några månader innan vi tittar på det, säger Izhak Dan.

På busslinjerna 624 och 628 mellan Åkersberga och Stockholm bantade Arriva bort 90 turer i den tidtabell som infördes i december.