Inga pendeltåg söderut stannar vid Stockholm city

Rulltrappor avstängda vid pendelstationen Stockholm city.
Rulltrappor avstängda vid pendelstationen Stockholm city. Arkivbild.
Perrongen för pendeltågen som går söderut från Stockholm City har stängts av då handledarna på tre rulltrappor har spårat ur.
– Prognosen är att det kommer vara så här hela måndagen, säger Claes Keisu på SL.

Sedan tidigt på måndagsmorgonen stannar pendeltågen söderut mot Älvsjö/Västerhaninge/Nynäshamn/Tumba/Södertälje centrum inte vid Stockholm City då rulltrapporna är avstängda.

Det är de svarta gummihandledarna som spårat ur på tre trappor och måste repareras.

– Det går åtta rulltrappor från spår 3 och 4 och det är bara en som är i funktion nu, därför stannar inte pendeltågen söderut där eftersom det inte finns kapacitet att ta emot resenärerna, säger Claes Keisu som är presskommunikatör på SL.

Stopp hela dagen

Resenärer hänvisas istället byta till tunnelbana vid Odenplan eller Södra station.

– Ärendet är prioriterat och en andra rulltrappa väntas vara startklar snart, men prognosen är att det kommer vara så här hela måndagen, säger Claes Keisu.

Beror det på sabotage?

– Nej inte vad jag vet, det händer ibland att handledare spårar ur, både på nya och gamla rulltrappor. Nu får man lägga tillbaka dem och även göra någon åtgärd för att det inte ska hända igen.

Inte relaterat till tidigare fel

Efter det stora haveriet med rulltrapporna förra sommaren som gällde både Stockholm City och Odenplan är fortfarande inte alla rulltrappor på Stockholm City i funktion. Men de urspårade handledarna är inte relaterat till de tidigare felen, enligt Claes Keisu.

–  Av de totalt 16 som går från spåren är det tre som ännu inte fått den nya kopplingen och bromsinstallationen. Det även flera som är klara, men vi väntar på att de ska besiktigas. Vi kommer nog kunna få igång dem inom en till två veckor.

Tågen norrut stannar

Rulltrapporna till perrongen där pendeltågen kör norrut är dock igång och tågen kör som vanligt och släpper av samt släpper på passagerare.