ANNONS

Pendla miljösmart med ny mobilapp

Sollentuna kommun vill att invånarna ska pendla grönare.

Nu tar man hjälp av en app för att få folk att låta bilen stå.
ANNONS

Den 16–22 september är det dags för Trafikantveckan, ett EU-projekt som går ut på att kommuner ska få folk att resa mer miljövänligt. Sollentuna deltar för första gången i år genom appen Commute Greener.

– Man vill att folk ska pendla grönare och gynna andra alternativ än bilen och appen är en av de aktiviteter som vi har valt, säger Malin Möller, miljöstrateg vid Sollentuna kommun.

Appen, som fungerar i både telefoner och datorer, kopplas till ditt Facebook-konto och ger förslag på busstider, samåkning och cykelrutter. Man registrerar sin ordinarie resväg mellan hemmet och exempelvis jobbet och talar sedan om hur man har rest. Appen håller koll på din kalori- och koldioxidförbrukning.

– Man samlar poäng och tävlar genom att förändra sitt beteende. Och eftersom den är kopplad till Facebook kan man utmana vänner också.

Trafikantveckan uppmun­trar alla miljövänliga ressätt men Sollentuna kommun har i år valt att fokusera på cykeln. Under veckan kommer man att sätta upp nya pumpar vid alla pendeltågsstationer.

– Vi är en kommun som har problem med buller och partiklar och det som ger det är ju bilar. Ett sätt att lyfta det är att få folk att i stället ta cykeln till pendeltåget, säger Malin Möller.

Kan en app verkligen förändra något?

– Det brukar ta tid innan sådant här sprider sig och det kanske inte blir så många som är med i år. Men förhoppningsvis kan det skapa ett medvetande och få folk att inte alltid ta bilen.

ANNONS
Fakta

Hemligt pris i Sollentuna

Ungefär hälften av landets kommuner deltar Trafikantveckan och genomför olika aktiviteter för att få folk att pendla klimatsmart.

Den som tävlar och samlar poäng med Commute Greener kan på nationell nivå vinna en cykel.

Sollentuna kommun kommer också att utse en vinnare, men har valt att hålla priset hemligt.

Källa: Sollentuna ­kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.