Pendlarna får 400 nya p-platser i Arninge

400 pendlarplatser i Arninge kan bli verklighet om några år.
400 pendlarplatser i Arninge kan bli verklighet om några år.
400 platser i garage och på mark. Det är planen för den nya infartsparkeringen i Arninge.

– Förhoppningsvis kan trycket på E18 minska, säger projektchef Johanna Frodestedt.

Pendlare som vill parkera bilen och fortsätta med kollektivtrafik har det inte lätt. P-platserna är få och tar ofta snabbt slut.

Mitt i har tidigare berättat om Täbybor som tvingas använda både butiksparkeringar och ödetomter för att bli av med bilen.

Inom ett par år kan det kanske bli ändring på det. Nyligen klubbade Täby kommun igenom ett avtal som innebär att det byggs en ny infartsparkering i Arninge.

Sammanlagt handlar det om 400 platser. Den nya parkeringen kommer att ligga i anslutning till det planerade resecentrumet i Arninge och hälften av platserna blir i garage, berättar Johanna Frodestedt som är projektchef för Arninge-Ullna.

– Våra utredningar visar att det finns ett stort behov av infartsparkeringar i regionen, säger hon.

De nya p-platserna finansieras av ett bolag som också kommer att bedriva handel i området. Tanken är att parkeringen ska vara färdig i samband med att det nya resecentrumet står klart någon gång mellan 2019 och 2020. Vad avgiften blir för att parkera där är än så länge oklart.

Fler p-platser kan även lätta upp köerna något på motorvägen, tror Johanna Frodestedt.

– Förhoppningsvis kan trycket på E18 minska och det här är självklart en angelägenhet för hela nordostsektorn.

Och det är inte bara bilister som ska få det lättare. Enligt planerna kommer det nämligen att bli goda möjligheter även för cykelpendlare att ställa ifrån sig hojen och hoppa på buss eller tåg.