Pendlarna får klara sig utan rulltrappan

Många hade trott att den skulle vara igång nu.

I stället dröjer det till i sommar innan den stoppade rulltrappan på Handens pendeltågsstation öppnar igen.

I mitten av september stoppades den stora, nedåtgående rulltrappan från huvudentrén i Handens pendeltågsstation ner till spärrarna.

Handen är en av länets mest belastade pendeltågsstationer, 7 200 personer kliver på varje vardag, och många trodde att rulltrappans avbrott var tillfälligt.

Men nu har SL satt upp en klisterlapp.

”Rulltrappan är ur funktion och ska ersättas med en ny. Den nya rulltrappan beräknas stå klar sommaren 2014. Tack för ditt tålamod”, står det på lappen.

Beskedet har fått många att häpna.

Kommunstyrelsens Raymond Svensson (C), som även är förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är starkt kritisk till SL.

– Att en stor rulltrappa i en av de största pendeltågsstationerna i södra länet kan stå stilla i nio månader är inget annat än en stor skandal. Ska varenda person som har ont i benen eller svårt att gå böka sig in i hissen? Ett sådant långt stopp skulle aldrig tillåtas inne i Stockholm, men SL smiter från ansvaret när det gäller oss förortsbor.

Lovisa Åbom är informatör på SL och menar att man inte alls prioriterar bort Handens rulltrappor för andra mer centralt belägna.

– Men det finns en hel del utrustning i trafiken, som hissar och rulltrappor, som slits ut och vi har ett ganska omfattande program där utrustning byts ut under 2014. Och är rulltrapporna för gamla måste de bytas ut helt och hållet. I Handen verkar problemet vara att rulltrappan är uttjänt och gammal och den har troligen slitits mycket av väder, vind och grus i maskineriet.

Men åtta-nio månader innan en rulltrappa kommer igång på en så stor station?

– Jag tycker också att det är lång tid, men det finns ingen beställningsvara på ett lager att ta in, alla delar är individuellt utformade för att passa stationsmiljön och det tar så här lång tid och är komplicerat. Som mest tar det mellan 45–50 veckor för oss att göra detta.

Fakta

Härifrån åker flest pendlare

Källa: Fakta om SL och länet 2011