Pengainsamlingen var bara en bluff

Bedragarna, både män och kvinnor, går runt på stan och låtsas företräda döv- och handikapporganisationer.
Bedragarna, både män och kvinnor, går runt på stan och låtsas företräda döv- och handikapporganisationer.
Ett antal bedragare som låtsas samla in pengar till förmån för döva och handikappade härjar i city.

Lars mötte en av männen på Drottninggatan.

– När jag frågade om legitimation sprang han därifrån, säger han.

Bedragarna tros ha rört sig genom landet de senaste veckorna.

– Vi har fått rapporter från hela Sverige sedan början av mars. Jag har bara hört om det här tillvägagångssättet ute i Europa förut, det är först under våren de har kommit hit, säger Helena Fremnell, kommunikationsansvarig på Sveriges dövas riksförbund (SDR).

De senaste veckorna uppges de ha kommit till Stockholm.

– Vi har ett tiotal fall med samma tillvägagångssätt just nu. Senast den 5 juni var vi ute och gjorde en insats mot detta och mot fickstölder, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen.

Både män och kvinnor har befunnit sig på gator i Stockholm med listor för namnunderskrifter till förmån för olika döv- och handikapporganisationer. När man väl skrivit på namninsamlingen ber de även om pengar.

– Vi är aldrig ute och samlar in pengar på det här sättet. Våra medlemmar känner sig både kränkta och arga eftersom det här ger helt fel signaler. Dels framställs de döva som handikappade som behöver hjälp, plus att man lurar människor som vill hjälpa, säger Helena Fremnell.

Den 6 juni mötte Lars, som egentligen heter något annat, och hans flickvän en man som samlade in pengar till ett hem för döva, stumma och handikappade. De befann sig strax intill Riksdagshuset på Drottninggatan.

– Jag såg hur tre killar och en tjej klev ur en dyr BMW en halvtimme tidigare. När de kom fram till oss skrev min flickvän på och gav dem pengar, säger Lars.

Mannen blev orolig när Lars frågade om hans legitimation och om han hade tillstånd.

– Helt plötsligt började han och fem andra runt omkring att springa.

Lars höll då i mappen med namninsamlingen. Totalt hade åtta personer skrivit under och donerat 1 150 kronor, enligt papperna.

En annan man som hört av sig till Lokaltidningen Mitt i satt två dagar senare, den 8 juni, på en restaurang i västerort när en man kom in med en namnlista och bad om pengar.

– Jag är själv döv på ett öra och tecknade åt honom och han svarade att han var döv. Jag gav honom 100 kronor. När jag frågade restaurangen om mannen så visste de inget om honom. Då förstod jag att det var en bluff, säger han.

För att få samla in pengar i offentlig miljö behövs ett tillstånd och det ska stå en organisation bakom. Men det är svårt att sätta fast någon. Hittills har en man i 20-årsåldern anhållits misstänkt för bedrägeri i Östersund efter att han samlat in pengar på ett liknande vis, enligt P4 Jämtland.

Fakta

Bluffarna ökar

Anmälda bedrägerier, grova bedrägerier och bedrägliga beteenden i Stockholms län:

Källa: Brå