”Stoppa pengar när klubbar ej kollar ledare”

Lotta Edholm, Oppositionsborgarråd (L)
Lotta Edholm (L) kräver att Stockholm stoppar bidrag till klubbar som inte kollar ledarna.
Stoppa de kommunala bidragen till föreningar som inte kollar om deras barn- och ungdomsledare har dömts för sexbrott. Det förslaget kommer från Liberalerna efter Lokaltidningen Mitt i:s granskning som visar att endast en av tre idrottsföreningar kollar alla ledare.


Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) blev upprörd när hon såg Lokaltidningen Mitt i:s granskning.

– Jag trodde kanske att någon enstaka förening inte hade hängt med i diskussionen och inte förstått vikten av det här. Men att fler än hälften låter bli är för mig helt obegripligt. Vi vet ju att pedofiler söker sig till de här miljöerna, vi vet att de här problemen förekommer och har förekommit.

”Svårare behöver det inte vara”

Nu vill Liberalerna villkora pengarna till idrottsföreningarna.

– Stockholms stad borde ställa som krav att de klubbar som vill ha kommunala medel för sin ungdomsverksamhet ska ha de här registerutdragen – svårare än så behöver det inte vara, säger Lotta Edholm.


Ministern: ”Kan absolut diskutera ett krav”


Tror alla partier är eniga

Partiet kommer föra fram kravet i sitt budgetförslag och även i ett förslag till idrottsnämnden.

– Jag tror inte att den här frågan är partiskiljande egentligen. Jag tror mest att det inte har uppmärksammats tidigare. Även att idrottsborgarrådet borde tycka att det här är värre än vad hon trodde.

”Stuckit huvudet i sanden”

Lotta Edholm tycker att ”idrottsvärlden har varit väldigt naiv” och ” i många år stuckit huvudet i sanden”.

– Väldigt många ser pedofiler som äckliga gubbar. Man förstår inte att de här pedofilerna uppträder som alla vi andra i alla sociala sammanhang – de sticker inte ut på något särskilt sätt.

”Inte slå sig till ro”

Hon betonar att klubbarna inte bara ska luta sig tillbaka när de har sett sina ledares registerutdrag.

– Registerutdragen ska vara en del av arbetet att komma åt sexuella övergrepp – de visar ju bara de som är dömda – man ska inte slå sig till ro med registerutdrag. Men bara att man i en klubb inför en ordning där man tar registerutdrag gör ju man faktiskt måste diskutera problemet.