Inför budget 2020–2022 genomförde trafikkontoret en förstudie hur Nockeby torg kunde rustas upp för att bli mer trivsamt. Det slitna torget föreslogs rustas upp med byte av ytskikt, ändring av trafiklösningen, nya sittmöbler, träd och annan växtlighet. Men ingenting hände.

I mars 2022 intervjuade Mitt i dåvarande trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Helldén uteslöt inte en upprustning av Nockeby torg i Bromma.

Samtidigt saHelldén att han höll med trafikkontoret om att det finns andra platser som är i större behov av förändringar. 

– Det betyder inte att det inte kommer att hända saker senare, sa Helldén om framtidens Nockeby torg.

Året är 2024.

Inte mycket har hänt, åtminstone inte när det gäller en omgörning av Nockeby torg.

När tidningen ringer upp nuvarande trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP), ger han ett snarlikt svar som Daniel Helldén:

– Det är inte aktuellt med en upprustning av Nockeby torg de närmaste åren, det kan man delvis förklara med att det finns andra platser där det är mer skriande behov av upprustning just nu, som vi bedömer det.

Under sommarmånaderna omvandlas Nockeby torg till sommartorg, bland annat med möblemang.

Under sommarmånaderna omvandlas Nockeby torg till sommartorg, bland annat med möblemang.

Stockholms stad

Lars Strömgren fortsätter:

– Sedan 2022 och framåt har det hänt väldigt mycket med index och inflationen vilket har inneburit att byggarbeten generellt kostar mycket mer i dag. Det gör det svårare för oss att få pengarna att räcka till, vi får prioritera hårdare.

Vilka projekt är mer prioriterade?

– Generellt har vi en investeringsbudget för trafikprojekt och där måste vi verkligen hålla i slantarna. Vi har ett eftersatt behov i miljonprogramsområden, vi har en hel del 50-talcentrum i söderort som behöver rustas upp. Men jag vill inte ställa plats mot plats utan vi behöver generellt hålla i pengarna av olika anledning, som byggindex.

Blir sommartorg i sommar

Det staden kan erbjuda är att fortsätta göra om Nockeby torg till sommartorg.

– Det är det sättet vi kan jobba på, ett lättare eller nättare sätt med möblering och plantering just när efterfrågan att njuta av sommarsolen med lunch eller fika är som störst, då har vi möjligheten, utan att göra en genomgripande ombyggnation, ändå bidra med större förutsättningar för att ta del av torget och njuta av torget.

Även i sommar kommer Nockeby torg att bli sommartorg, lika med att möblemang och växtlighet placeras ut för ökad trivsel.

Även i sommar kommer Nockeby torg att bli sommartorg, lika med att möblemang och växtlighet placeras ut för ökad trivsel.

Stockholms stad

Är sommartorg lösningen för Nockeby torg framför en mer permanent ombyggnation?

– Levande Stockholm är en temporär lösning dels för att testa sig fram, dels för att på de platser man inte har råd att bygga om ändå skapa någonting under sommaren. Men det är inte så att jag stänger dörren för att Nockeby torg förtjänar en omgörning men just nu så är det sommartorg vi har möjlighet att erbjuda.

När kan invånarna se en permanent förändring på Nockeby torg?

– Jag kan inte ge något bra svar på det, jag stänger inte dörren för att göra något på sikt men just nu är det inget vi kan lova.