Mer pengar till förskolan

Förskolepengen höjs i Täby.
Förskolepengen höjs i Täby.
Täby kommer att höja förskolepengen. Dessutom betalas en engångssumma på 3000 kronor per barn ut till alla förskolor. Det står klart efter att Alliansen presenterat sitt förslag till barn- och grundskolenämnden.

Täbys privata förskolor har under längre tid protesterat mot vad de anser vara kommunens låga ersättning. Nästa onsdag planerar de att lämna över protestlista till kommunen där de kräver att pengen höjs.

Redan nu verkar det dock som om kommunen tillmötesgår en del av deras krav.

Tjänstemännen har tagit fram ett förslag som ska läggas fram på barn- och grundskolenämndens nästa möte. I det föreslås att förskolepengen ska höjas med drygt 1,4 procent för alla åldersgrupper. Dessutom ska en engångssumma på 3000 kronor per barn betalas ut till samtliga förskolor i kommunen.

– Det beror på att vi har gjort en positiv avvikelse mot budgeten, det överskottet ska tillfalla förskolorna, säger barn- och grundskolenämndens ordförande Camilla Ifvarsson (L).

Camilla Ifvarsson (L) är noga med att påpeka att höjningen inte beror på förskoleupproret. Nämnden hade ändå arbetat med frågan menar hon.

Förslaget är inte klubbat ännu, men eftersom Alliansen har majoritet kommer det att gå igenom.

– Jag räknar med det, och hoppas även att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är positiva till att höja förskolepengen, säger Camilla Ifvarsson (L).

Barn- och grundskolenämndens nästa sammanträde äger rum den 24 november.

Lisa Nordenståhl, delägare i Täbygläntan AB som driver fem förskolor i kommunen, och en av initiativtagarna till förskoleupproret, är mycket glad över Alliansens besked.

– Det är ju fantastiskt, 3000 kronor per barn blir ett rejält tillskott i december, säger hon.

Än är hon dock inte beredd att sätta punkt för förskoleupproret.

– Höjningen på 1,4 procent är inte jättespännande, så det får vi jobba vidare med. Men det verkar som de har piggnat till uppe i kommunhuset och tar frågan på allvar och det känns jättebra, säger hon.

Även familjedaghem får ta del av höjningen.