ANNONS

Pengar till skolsatsning får täcka budgethål

Alla kommuner har kunnat söka statliga medel för att öka personaltätheten på lågstadiet.

I Tyresö används pengarna till att i stort sett radera ett underskott på fem miljoner kronor.
ANNONS

Regeringens riktade peng för att öka personaltätheten bland de yngre barnen ska i Tyresö användas till att balansera ett budgetunderskott som de kommunala skolorna dras med.

Den politiska oppositionen i kommunen är kritisk till förfarandet och ifrågasätter om det ens är tillåtet att göra på det här viset.

– Det här riskerar att inte ge fler lärare, och i värsta fall kan vi bli återbetalningsskyldiga, säger Jannice Rockstroh (S) i barn- och utbildningsnämnden.

Efter sommaren fick rektorer i Tyresös kommunala skolor ett sparbeting motsvarande 18 heltidstjänster. Bakgrunden var bland annat att vissa kommunala skolor inte anpassat sin personalstyrka sedan många Tyresöelever valt nyetablerade Engelska skolan.

Enligt Monika Larsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, har rektorer undvikit uppsägning av fast personal och hittat andra lösningar i väntan på att få del av statsbidraget. Hon menar därför att man inte enkelt kan säga att de statliga extraslantarna gått till att täcka upp för ett underskott.

– Rektorerna har ju sedan i våras vetat att pengarna ska komma och därför behållit personal trots att antalet elever minskat, säger hon.

Men uppgifter som Mitt i Tyresö fått fram visar att antalet elever på lågstadiet ökat med 17 stycken sedan årets början, vilket enligt Jannice Rockstroh beror på den stora inflyttningen.

– Efter budgetanpassningen har jag sett flera stora lågstadieklasser med 25-27 elever. Om regeringens pengar bara leder till att skolorna kan behålla samma personal kan inte personaltätheten öka, säger hon.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.