Pengarna kom aldrig ut

Magnus Anestav från Huddinge upptäckte ”cash trapen”, en fasttejpad plåtbit på automaten, när han skulle ta ut 300 kronor.
Magnus Anestav från Huddinge upptäckte ”cash trapen”, en fasttejpad plåtbit på automaten, när han skulle ta ut 300 kronor.
Huddinge har nyligen haft besök av kriminella som manipulerar bankomater med hjälp av en så kallad ”cash trap” – en plåtbit som håller fast pengarna.

Flera fall har även upptäckts i city.

Med hjälp av tejp monterar gärningsmännen fast en enkel silverfärgad plåtbit som är ungefär lika bred som själva sedeluttaget på bankomaten. Tar man ut pengar så kommer inga sedlar ut, i stället fastnar kontanterna innanför plåtbiten.

Detta fick Huddingebon Magnus Anestav nyligen vara med om när han skulle ta ut pengar vid SEB:s bankomat på Sjödalstorget i Huddinge en eftermiddag.

– Jag tog ut 300 kronor och hörde hur pengarna prasslade och hur de matades ut men det gick inte att se dem, säger han.

Magnus Anestav började då att rycka i plåtbiten som han först inte sett.

– Jag fick panik när den lossnade och trodde att jag hade haft sönder bankomaten. Sedan såg jag att det satt dubbelhäftande tejp bakom.

Av de tre hundralapparna som han ville ta ut fick han bara ut två, en fastnade och gick sönder när han försökte få loss den.

Magnus Anestav kontaktade väktare som fanns i centrum som i sin tur tillkallade polis.

Vid ytterligare två tillfällen nyligen har polisen fått veta att bankomater manipulerats på liknande sätt med en bit av plåt. Två gånger har det hänt i Huddinge centrum, en i Stuvsta centrum.

I de övriga fallen är det ren tur att ingen blivit lurad. I Stuvsta var det två väktare som upptäckte en liknande silverfärgad plåtbit när de skulle tömma uttagsautomaten, och vid en annan bankomat i Huddinge centrum var det en reparatör som upptäckte fifflet.

I Huddinge finns inga andra liknande fall anmälda i år, enligt närpolisen. På bedrägeriroteln i city har man dock en del erfarenhet av det man kallar ”cash traps”. Under förra veckan rapporterades flera liknande fall, nu befarar man att en våg kan vara på gång.

– Det är sommaren som närmar sig, då upptäcker vi mer bankomatbedrägerier. De som tejpar dit den står ofta och lurar runt något hörn eller i en bil. När personen som försökt få ut pengar går i väg går gärningsmännen dit och tar loss plåtbiten och tar pengarna, säger Lars Minnerdahl, kriminalinspektör på bedrägeriroteln i city.

Sent i fjol skedde så ett gripande på Östermalm där en man kunde knytas till brottet.

– Det var en uppmärksam person som såg en misstänkt man stå och lurpassa. När polisen kom dit så sprang han i väg men kunde gripas kort efter. På honom hittade vi precis samma dubbelhäftande tejp som satt på bankomaten, säger Lars Minnerdahl.

Enligt bedrägeriroteln är ”cash traps” ofta ett välgjort hantverk. De har rätt färg, till exempel blå eller silver.

– Man ska ha för vana att känna på lister, man kan rycka och dra i delar som sticker ut. Sitter något löst så är bankomaten garanterat manipulerad, säger Lars Minnerdahl.

Enligt närpolisen i Huddinge kontrollerar man just nu om gärningsmännen fastnat på övervakningsfilm vid bankomaterna.

De som sätter dit plåt-biten står ofta och lurar runt något hörn.Lars Minnerdahl polis

Fakta

Få fall av bankomatfiffel leder till åtal

Totalt 1 591 fall av så kallad automatmissbruk, där bankomater manipulerats på något sätt, anmäldes i länet under 2010.

Av dessa kunde 465 fall kopplas till någon misstänkt person. Men bara cirka 15 procent av de fallen ledde till åtal.

I Huddinge har antalet anmälda fall av automatmissbruk varierat den senaste femårsperioden. Flest var det 2008 då 46 fall anmäldes, åren efter sjönk det och i fjol var det 34 fall av anmälda bankomatfiffel.

Källa: Brottsförebyggande rådet