ANNONS

Pengarna slut – halvvägs genom upprustningen av Fridhemsplan

Om mobila ordningsvakter Fridhemsplan.
Budgeten för upprustningen av Fridhemsplans t-bana är slut.
Upprustningen av Fridhemslan t-banestation har blivit svårare än väntat.
Halvvägs genom arbetet är budgeten förbrukad.
På tisdagen klubbades att skjuta till 102,5 miljoner extra i budgeten.
ANNONS

Sedan i våras har upprustningen av Fridhemsplans tunnelbanestation pågått. I somras stängdes delar av stationen i tre månader för att bereda plats för arbetet.

Då passerade tågen stationen på ett spår medan rivningsarbeten pågick på det andra spåret.

Den andra september öppnade stationen igen. Då hade en av två perronger renoverats. Bland annat hade takvalvet rivits och berget ovanför förstärkts. De kaklade väggarna rivits ur och ersatts med paneler

Fridhemsplans t-banestation öppen igen – men arbetet fortsätter

Svårare än väntat

Nu menar Region Stockholm att arbetet med stationen under 2019 varit mycket svårare än väntat, vilket har gjort att budgeten är slut och endast delar av stationen renoverades innan den öppnade igen.

Därför klubbade Trafiknämnden på tisdagen igenom en ”etapp 2” som ska genomföra säkerhetshöjande åtgärder på stationens södra spår och erbjuda en förbättrad miljö för resenärer under en ”övergångsperiod om 1-2 år”.

102,5 miljoner behövs

Slutgiltig ombyggnad av stationens återstående delar ska genomförs i en ”etapp 3”, som ska inleds efter ”fördjupad planering”.

För att kunna genomföra etapp 2 och etapp 3 vill Region Stockholm skjuta till ytterligare 102,5 miljoner kronor till upprustningen, extra pengar som också klubbades på tisdagen. Den utökade budgeten gör att bygget landar på en totalsumma av 350 miljoner kronor.

ANNONS

– Upprustningen av Fridhemsplan 2019 var ett komplext arbete med många risker avseende arbetsmiljö, bland annat asbesthantering och säkerhet. Högsta prioritet gavs åt att öppna stationen på utsatt tid, trots de utmaningar som ombyggnaden innebar. Konsekvensen var att stationen inte blev helt färdigbyggd till trafikstart och att kostnaderna för arbetet blev högre än de kalkylerade, skriver Aleksander Krajisnik presstalesperson på Trafikförvaltningen i ett mejl till Mitt i. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.