Min lokala hjälte

Pensionärer får billig lunch i skolan

Fisk med potatis och grönsaker – gott och nyttigt för både stora och små.
Fisk med potatis och grönsaker – gott och nyttigt för både stora och små.
Nu när skolorna startat kan även pensionärer börja äta skollunch igen. Både Lillholmsskolan, Ekholmsskolan och Slättgårdsskolan erbjuder lunch för en billig peng.

– Skärholmen är den enda stadsdel i Stockholm som har pensionärslunch i skolorna. Nu är vi inne på vårt fjärde år, berättar Kristina Andersson, kostvetare, legitimerad dietist och anställd vid Skärholmens stadsdel.

Det var hon som införde pensionärslunchen, inspirerad av en kommun i norra Sverige. När det var som populärast kom totalt 20 besökare per dag till skolorna. Nu har intresset dalat något, kanske för att seniorluncherna inte uppmärksammats på länge.

Kristina Andersson hoppas på ett uppsving.

– Tanken är att de gamla ska få ett näringsriktigt och gott mål mat till ett schysst pris och att barn och gamla ska ha socialt utbyte av varandra. Det är många som haft glädje av varandra! säger hon.

Dessutom är seniorluncherna ett sätt att minska matsvinnet. Skolorna lagar ingen extra mat, den räcker ändå till pensionärerna. Priset är 30 kronor, för alla som fyllt 67 år.

– Barn och gamla har ungefär samma näringsbehov, så luncherna passar bra för de äldre. Däremot har barnen mer behov av energi, säger Kristina Andersson.

Tidigare hade även Västerholms friskola seniorluncher, men det blev för trångt när skolan fick fler elever. Nu finns seniorlunch i Lillholmsskolan, Ekholmsskolan och Slättgårdsskolan. På Lillholmsskolan är maten Krav-certifierad.

Här kan du se vilka tider som gäller.