Pensionärer fick stopp på avtal

Efter många skandaler har stadsdelen brutit samarbetet med Omsorgshuset AB. Men det var först efter att Söders alla pensionärsorganisationer gått ihop och krävt det.

– Vi har skrikit oss blå, men det var först när samtliga pensionärsföreningar skrev ett brev som det hände något, säger Lena Haraldsson, vice ordförande i Södermalms pensionärsråd.

När samarbetet nu bryts är det efter en lång rad allvarliga brister och flera lex Maria- och lex Sarah-anmälningar. Bland annat ska hemtjänstpersonalen ha gått in till en kund och lämnat en lapp om att de tittat till den äldre ”som sov”, trots att det senare visade sig att personen inte var hemma utan på sjukhus.

Pensionärsrådet har flera gånger påtalat att man måste göra något.Trots detta ville staden så sent som för ett par veckor sedan förlänga avtalet med Omsorgshuset. Men förra veckan, efter brevet från pensionärsorganisationerna, fattades beslutet att bryta samarbetet.

Nu ska Södertjänst ta hand om de 30 kunder på Söder som har nattinsatser.

– Vi tar över natthemtjänsten i egen regi så fort det bara går, säger Christoffer Järkeborn (M) ordförande i stadsdelsnämnden.

Blev 5 000 ilskna pensionärer för mycket?

– Vi har jobbat på det här men nu satte vi hårt mot hårt och tecknade en överenskommelse med Omsorgshuset. Jag är glad att pensionärsrådet tycker som jag.

Oppositionen är nöjd.

– Vi är glada att Alliansen ändrat sig och insett att det måste få konsekvenser när utförare inte sköter sig, säger Anders Göransson (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Jag vill inte kommentera något just nu, säger Omsorgshusets hemtjänstchef Elaine Snahr Bryntesson.

Fakta

Över 20 har slagit larm

Omsorgshuset har skött natthemtjänsten åt den kommunala hemtjänstverksamheten Södertjänst sedan 2010.

Under 2012 och 2013 har staden fått in över 20 rapporter om att nattpatrullen inte skött sitt jobb.

Personal ska bland annat ha dykt upp berusad, felkopplat katetrar och inte kommit trots att brukare larmat.

Källa: Södermalms stadsdelsförvaltning