ANNONS

Pensionärer grillade politiker i frågestund

De äldre i Tyresö är en liten, men snabbt växande maktfaktor. I onsdags fick Fredrik Saweståhl (M) och Anita Mattsson (S) svara på ett ­batteri av tuffa frågor från pensionärerna.
ANNONS

De höjda omsorgstaxorna, den dåliga maten på äldreboendet Ängsgården och inom hemtjänsten, personalbristen på äldreboendena och sist men inte minst det stora behovet av fler äldreboenden.

Det var några av de ämnen där kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl grillades hårt.

Oppositionsrådet Anita Mattsson (S) kunde enkelt instämma i pensionärernas kritik.

– Om ett par år kommer var fjärde pensionär att behöva flytta till andra kommuner för att få plats på ett äldreboende. Det är extremt dålig planering att man inte byggt fler äldreboenden.

Även pensionärernas beskrivning av maten på Ängsgården och inom hemtjänsten fick stöd.

– Jag har fått höra från Ängsgården att pensionärerna en dag fick två bitar fisk i en buljong till middag. Mer blev det inte, berättar hon.

Socialdemokraternas budskap till pensionärerna är att Tyresö ska få Sveriges bästa äldreomsorg efter år av nedskärningar.

Fler äldreboenden, utbildningssatsningar på omsorgspersonal, privatiseringsstopp, sänkta avgifter, bättre mat, gratis lokalhyra dagtid samt projekt där långtidsarbetslösa hjälper till inom äldreomsorgen är några punkter i partiets åtgärdspaket.

Fredrik Saweståhl och Moderaterna kontrar med det planerade äldreboendet i Forn­uddsparken som ska ersätta Ängsgården som rivs, samt utbyggnaden av Krusmyntan.

ANNONS

Precis som Tyresös kommunala skolor ska kommunens äldreboenden få egna tillagningskök.

Arrangörer var SPF och PRO.

Fakta

Så tyckte SPF och PRO om politikernas svar

Håkan Norell, vice ordförande SPF och hans fru Kerstin Norell: ”Båda hade en del kunskapsluckor. Ingen av dem var bättre debattör än den andre, men Anita Mattsson har det lättare för hon är i opposition och behöver inte själv stå för något.”

Sune Linder,ordförande i PRO och vice ordförande i det kommunala pensionärsrådet: ”Anita Mattsson var tydligast i sina svar och verkade mer påläst än Fredrik Saweståhl. Ur pensionärernas perspektiv är sossarnas löfte om gratis föreningslokaler ett betydelsefullt inslag.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.