Pensionärer tog över Tyresö centrum

demonstration
Drygt 200 pensionärer slöt upp till demonstrationen på fredagen.
demonstration
Inte 1 maj – utan 5 maj. På "Stora pensionärsdagen" i Tyresö svajade skyltarna i centrum.
demonstration
Tåget samlades inne på torget i gallerian där bland andra Barbro Westerholm (L) höll tal.
På fredagen fylldes Tyresö centrum av pensionärer. De demonstrerade och krävde att kommunen ska inrätta en äldrenämnd, bygga ut äldreomsorgen och ordna kommunala träffpunkter för pensionärer.

Skyltarna vajade i luften ovanför huvudena på de drygt 200 pensionärerna som hade samlats i Tyresö centrum på fredagen.

”Vi finns” ”Leva livet – hela livet” och ”Sluta svamla, börja se oss gamla” gick det att läsa på plakaten, när demonstrationståget gick från biograf Forellen till torget inne i gallerian.

Kräver träffpunkter

– Vi vill ha träffpunkter för seniorer här i Tyresö. I Haninge finns det åtta, men ingen här, säger Olle Holmström, som är med och arrangerar demonstrationståget.

En annan av arrangörerna, Sylvia Ljungdahl, fyller i:

– Vi vill ha en plats där vi äldre kan träffas och få gemenskap, lyssna på föreläsningar och kanske arrangera fester. Det ska också vara en uppsökande verksamhet, som ser till att de som sitter ensamma kommer ut och får gemenskap, säger hon.

Förutom att de vill ha träffpunkter så kräver nu pensionärerna att det ska inrättas en äldrenämnd och äldreförvaltning i Tyresö kommun och att de ska bygga ut äldreomsorgen, så att det finns fler platser för de som är svårast sjuka i kommunen, så att de inte behöver placeras i en annan kommun.

Börjar få gehör

Mitt i har tidigare berättat om tillfällen där PRO, SPF Seniorerna och Finska föreningen i Tyresö har arrangerat demonstrationer för att lyfta de här frågorna. Och nu börjar de få gehör, berättar Olle Holmström.

– En äldrenämnd ska vi få efter nästa val, så det har nått fram, men det är viktigt att det blir en förvaltning också. Och jag vet att politiker har varit i Haninge och kollat på träffpunkter som finns där, så det kanske är på gång, men vi får se, säger han.

Trots missnöjet hos demonstranterna vill kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) framhäva att kommunen redan idag gör mycket för att möta önskemålen från pensionärerna.

”Visst kan vi göra mer”

– När det gäller äldreomsorg så har vi flera boenden som redan idag håller på att byggas och som planeras de närmsta åren, så vi kommer faktiskt att ha ett överskott på platser 2019, säger han.

Finns det planer på att skapa träffpunkter?

– Det har kommit in en motion om det och förvaltningen håller på att gå igenom vad det finns för aktiviteter i kommunen som riktar sig till äldre. Det finns faktiskt många som också är gratis. Visst kan vi göra mer, men man kan inte påstå att det inte finns något alls.