Pensionärernas snöskottning blir kvar

Snöskottningen blir kvar.
Snöskottningen blir kvar.
Kommunens snöskottning hemma på pensionärernas tomter i Salem riskerade att försvinna.

Men efter en intensiv debatt mellan politikerna kan PRO nu ropa "hurra".

Enligt förslaget från Moderaterna som stöddes av Centern skulle den snöskottning som pensionärer och personer med funktionsnedsättning kan få som hemtjänst försvinna. Men både Liberalerna och Socialdemokraterna protesterade mot förslaget i veckans möte i socialnämnden. Även PRO har reagerat och kallat förslaget för ”förskräckligt”.

– Kommunen vill ju att gamla människor och folk som har det svårt ska bo kvar hemma. Men då måste folk också få den hjälp de behöver, sade PRO:s Britt-Marie Jonsson till Mitt i Botkyrka Salem tidigare i veckan.

Socialnämndens liberala ledamot Mia Franzén berättar att hon mer eller mindre höll ett brandtal under mötet i nämnden.

– Det här är en viktig ideologisk fråga för oss – hjälp till de allra mest svaga och utsatta i en allt hårdare värld, säger hon.

Socialdemokraterna ville också ha snöskottningen kvar men de vill att kommunen ser över prissättningen och utformningen av tjänsten av konkurrensskäl, vilket också var en av anledningarna till att Moderaterna från början ville ta bort snöskottningen som hemtjänst.

Enligt Socialdemokraternas vice nämndordförande Patrik Robbertte ska kommunen nu se över detta.

Moderaternas nämndordförande Elisabeth Bovin Exner säger att partiet nu lämnar frågan bakom sig.

– Som jag sagt tidigare har de flesta kommuner, bland andra Botkyrka, tagit bort snöskottningen då domar i Kammarrätten uttalat att det inte är socialtjänstens ansvar.

Hon fortsätter:

– Vi prövade med en kompromiss att endast de som redan är biståndsbedömda för hemtjänst för andra insatser också skulle ha rätt till snöskottning, men det avslogs.