Pensionärernas upprop: ”RIV INTE VÅRA HUS”

Skogsbyn med 139 småhus ska rivas för att lämna plats åt programmet Stora Sköndal.
Skogsbyn med 139 småhus ska rivas för att lämna plats åt programmet Stora Sköndal.
Grytlock, plakat och vråla "RIV INTE VÅRA HUS"– det är pensionärernas metod inför samrådsmötet om programförslaget Stora Sköndal på torsdag.

Pensionärerna har tröttnat på snäll-metoden att försöka övertala stiftelsen Stora Sköndal att inte riva deras hus –nu kallar de till upprop. På torsdag kommer de samlas för protest utanför Kristinahuset i Farsta där Stockholms stad och stiftelsen håller samrådsmöte. Med plakat, grytlock och orden ”RIV INTE VÅRA HUS” hoppas de få genomslag.

– Vi pensionärer har aldrig uppfört oss illa och aldrig protesterat, men nu ska vi uppföra oss illa och stå där och gapa och skrika. Vi måste protestera för vår egen skull, för att försöka göra någonting, säger Monica Cedlöf, protestdeltagare.

”Våra liv blir förstörda”

Det är området Skogsbyn med sina 139 hyreshus och seniorbostäder som står på rivningslistan, enligt programförslaget Stora Sköndal. Monica Cedlöf har bott i sitt hus på Thorsten Levenstams väg i 40 år. Hon sitter i rullstol har med egna pengar handikappsanpassat huset till en kostnad på över 400 000 kronor.

– Jag kan inte gå med på det här, mitt och min mans liv blir förstörda. De kan aldrig ge mig ett likvärdigt boende, eftersom det här huset är omgjort för mitt handikapp. Jag kan inte leva på ett annat sätt.

Christina Rebensdorff har bott i sitt hyreshus i sex år och har totalt investerat 70 000 kronor i renoveringskostnader.

– Någon kompensation har jag inte räknat med, och jag vill inte bo i en lägenhet och jag kommer inte flytta.

– Det är förfärligt. Många har sålt sina villor för att flytta hit och de har stått i kö länge. Men nu kommer vi bo på en byggarbetsplats och titta på när våra grannars hus rivs, säger Monica.

Ska överklaga– i 10 år

Exakt när rivningen skall börja är ännu oklart, men målet är att allt ska vara klart år 2035.

– Om de får som de vill så ska det rivas ganska snart. Men vi ska överklaga, så jag räknar med 10 år. Vi kommer sätta käppar i hjulet så länge vi kan och förhala och förhindra, säger Christina.

Monica ser en annan lösning på hur Skogsbyn skulle kunna tömmas på invånare:

–  Vi säger till dem att de kan vänta 8-10 år för då är vi döda, men de ska ha bort oss nu trots att de har massor med tomtmark där det står tomt och där de kan börja.

Stiftelsen har lovat att samtliga ska erbjudas nya bostäder på området. Men enligt Christina har kommunikationen varit dålig.

– De bryr sig inte och struntar fullständigt i oss. De säger att vi ska få likvärdiga bostäder men ingenting om var vi ska ta vägen.

Fick beskedet i tidningen

Att de boende i Skogsbyn ska flytta, och att hela området jämnas med marken, det fick de veta genom Mitt i Söderorts artikel – dagen efter att programförslaget presenterades.

– De flesta höll på att få spader, och det finns folk som inte kan sova på nätterna. Det här går inte alls ihop med stiftelsens mål att värna om de äldre, de har missat någonting på vägen, säger Christina Rebensdorff.

 

 

 

Fakta

Möte 19 oktober

Torsdag 19 oktober klockan 15-20 är det samrådsmöte/öppet hus om programförslaget för Stora Sköndal.

Plats: Kristinahuset, Herbert Widmans väg 7

Samrådsförslaget hittar du här