Pensionärsliv lockar inte

För Gurmeet Singh har pengarna från den enskilda firman gjort att han och hans fru kunnat kan åka ut på resor. ”Vi har varit i Turkiet och USA”, berättar han.
För Gurmeet Singh har pengarna från den enskilda firman gjort att han och hans fru kunnat kan åka ut på resor. ”Vi har varit i Turkiet och USA”, berättar han.
Precis som allt fler Tyresöbor fortsätter elektrikern Gurmeet Singh att jobba efter 65.

– Man har hus, hem och bil att betala. Och så är det en medicin mot åldrande, säger han.

När Gurmeet Sing, som driver den enskilda firman Elguru, fyllde 65 för snart tre år sedan hade han inte en tanke på att sluta jobba.

Pensionen på omkring 7 000 kronor räckte inte långt och så tyckte han att det var roligt att jobba. Och det tycker han fortfarande.

– Det har så många fördelar. Man får röra sig och man får träffa nya människor. Och vad skulle jag ha gjort om jag inte jobbat? Då hade jag säkert suttit hemma hela dagarna och bara blivit sämre och sämre. Nej, mitt jobb är en medicin mot åldrandet, säger han.

Sina uppdrag får Gurmeet Singh genom att privatpersoner och företag kontaktar hans firma, men också via Veteranpoolen – en av de största bemanningsfirmorna för pensionärer.

Torbjörn Wik, distriktschef­Veteranpoolen Stockholm Sydost där Tyresö ingår, vittnar om goda tider med ökande intäkter från år till år.

– Bara i januari hade vi en fördubbling jämfört med januari förra året, säger han.

Han menar att de flesta som söker sig till Veteranpoolen gör det för att de tycker att det är roligt och för att de vill att man ska ta tillvara på deras resurser.

– En 65-åring i dag mår ofta dåligt av att sitta hemma. Och för många ger det lite guldkant på tillvaron. Jobbar de kan de också unna sig lite extra, kanske den där resan man länge drömt om, säger han.

Ett traditionellt argument mot att äldre fortsätter att jobba är att de tar jobben för yngre personer som behöver tjäna pengar för att försörja sig och sina familjer.

Men Torbjörn Wik menar att det inte finns någon motsättning mellan yngre och äldre på arbetsmarknaden.

– Anlitar men en pensionär, eller veteran som vi säger, är det för att man vill ha erfarenhet, trygghet och kompetens. Det kan bli ett bra komplement på en arbetsplats med många yngre, att tillföra stabilitet och möjliggöra att fler oerfarna kan anställas, säger han.

Siffror för Tyresö visar att ökningen av antalet personer över 65 som arbetar går snabbt. Bara mellan 2011 och 2013 ökade antalet med 36 procent, enligt siffror från SCB.

En del fortsättersina gamla jobb, men många gör det också genom att gå med i en bemanningspool eller genom att starta eget.

På Nyföretagarcentrums rådgivning för Nacka, Värmdö och Tyresö har man sett ett starkt ökande intresse från personer över 61 år under 2014 och 2015. Bara i år har de som är över 61 år stått för 13 procent av samtliga besök från Tyresöborna.

– Pensionärer i dag har mycket större benägenhet att starta firma än för bara några år sedan, säger Lars Carpelan, verksamhetschef.

Gurmeet Singh tror att han kommer att hålla på att jobba som elektriker tills han fyller 80 år.

– Då ska jag gå över till att enbart utföra besiktningar, säger han och ler.

Fakta

Kraftig ökning på två år