Joel vill peppa pappor att vara pappalediga

Sexbarnspappan Joel Dahlberg i Dalen på väg till förskola med Sam, Perla, Penny och Beata.
Sexbarnspappan Joel Dahlberg i Dalen på väg till förskola med Sam, Perla, Penny och Beata.
Sexbarnspappan och Dalenbon Joel Dahlberg är nu pappa med hela svenska folket. Den senaste veckan har han synts i Åhléns farsdagsreklam.
– Det känns kul att vara med och få visa upp sig som pappa, säger han.

Kanske har du sett Åhléns kampanj inför Fars dag i ditt Facebookflöde. Har något verkat bekant i bilden eller den lilla filmsnutten?

Det stora varuhuset har valt att lyfta fram tre föräldralediga pappor. En av de tre är sexbarnspappan Joel Dahlberg som bor i Dalen.

– De filmade hemma hos mig och när vi var på väg till förskolan. Dalen är ett jättefint område så jag tyckte att det passade att filma här, säger han.

Han är marknadskommunikatör på Scania i Södertälje och har precis börjat jobba igen efter föräldraledighet med Colette, 1 år.

– I mitt arbete behövde jag få tag i modeller och gick med i en statistförmedling. Jag fick ett nyhetsbrev där de sökte pappor och eftersom jag ansåg mig själv vara pappa och jag har ganska många barn så hoppade jag på det, berättar Joel Dahlberg.

Joel Dahlberg med Sam, Perla, Beata och Penny. Foto: Anna Z Ek

Barnen är 11, 7, 6, 4, 2 och 1 år gamla. Med lilla Colette har han vart hemma i 7 månader. Det har han inte varit med de andra barnen – något han ångrar.

– Det har inte alltid funnits möjlighet varken ekonomiskt eller arbetsmässigt med de tidigare barnen. Nu lyckades vi få ihop det med Colette och det känns väldigt bra att dela lika, säger han.

Får leenden varje dag

Även om Joel har jobbat kortare dagar för att kunna hämta och lämna, eller varit föräldraledig någon dag i veckan tror han att det är först när man är hemma med barn på heltid som man förstår vad det innebär.

– Det är verkligen ett arbete, det är inte ledighet utan omsorg. Dessutom får man mycket bättre kontakt med barnen.

Kampanjen hette peppa pappa, men Joel upplever att han som pappa får mycket mer pepp än vad hans sambo fått när hon har varit föräldraledig.

– Det kommer fram äldre varje dag till mig och säger ”oj, vad duktig du är som tar hand om alla de här barnen” och det händer nästan aldrig henne. Varje dag får jag leenden och på förskolan säger folk ”Vad duktig du är” fast det är hon som har tagit hand om de andra barnen väldigt mycket, säger Joel Dahlberg.

Med sex barn krävs det en del logistik för att komma iväg i tid till förskolan eller handla och det är nog en del Dalenbor som sett familjen i ur och skur.

– De på Ica känner nog igen mig, säger Joel Dahlberg och skrattar.