ANNONS

Per fick hyresrätt – efter tio år i kö

Det byggs bostadsrätter så att det knakar i Värmdö. Men den som vill åt en hyresrätt får räkna med lång kötid och litet utbud.

Per Lindberg stod nära tio år i kö för sin tvåa i Munkmora.

– Jag blev förvånad över tiden, säger han.
ANNONS

Att genomsnittstiden för att få en hyresrätt i en närförort till Stockholm är tio år är föga överraskande. Men att det nu krävs i snitt åtta år för att få en hyreslägenhet i Värmdö kan få en del att höja på ögonbrynen.

Den som vill bo i en fyrarummare får dessutom ge sig till tåls två år till, enligt statistik från bostadsförmedlingen i Stockholm.

Den attraktivaste lägenheten, sett till antal år i kö, är en tvåa i Hästhagen, där den som fick lägenheten hade stått i 17 år. Därefter kommer Kullsvedsvägen i Hemmesta, som krävde nära 15 år i kö.

Snabbare gick det för 67-åriga Per Lindberg, som bott i både Gävle, Rinkeby och Solna. Han hade stått i kö i tio år när det plötsligt rasslade till bland utbudet i samband med att Värmdös bostadskö lades ner.

– Jag hade aldrig tänkt tanken att flytta hit, men så kom det ut en massa bostäder i Gustavsberg. Mina poäng räckte inte långt i Stockholm, men här stod jag på fjärde plats bland 200 sökande, säger han.

Sedan februari bor han i en tvårummare på 65 kvadratmeter med en hyra på 5 548 kronor i Munkmora och trivs som fisken i vattnet.

– Egentligen är det en ganska lång kötid, men för mig blev det ändå en helt ny möjlighet och då var det inte så farligt, säger han.

Totalt finns cirka 2000 hyreslägenheter och planer på att bygga 800 fler de kommande åren fram till 2019. Därtill kommer Rikshems och Värmdö Bostäders utlovade byggsatsning på 1000 lägenheter.

Men trots det ryms inte de drygt 4300 personer i Värmdö som står i bostadskö och de som fått lägenhet är en liten skara. Sedan 2014 har endast 173 lägenheter förmedlats.

ANNONS

Enligt kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson (M), är ambitionen att bygga fler hyresrätter. Hon tar överenskommelsen med Rikshem som exempel.

– Vi kommer att få ett rejält tillskott, sedan är det alltid svårt att säga om det räcker eller inte, säger hon.

Oppositionsrådet Annika Andersson Ribbing (S), menar att överenskommelsen är en bra början.

– Men vi har fortfarande flera tusen personer i kö, säger hon.

64-åriga Syréne Rosenquist köade åtta år och sju månader innan hon fick tillträde till lägenheten i Hemmesta. Lite väl lång tid för läget, tycker hon.

Först hade hon sikte på de nybyggda lägenheterna i Västra Mörtnäs. Men med hyror på strax 10 000 för en tvåa är de inte till för alla, menar hon.

– Det var alldeles för dyrt. Där har man ju inte råd att bo ensam.

Fakta

Allt fler anmäler intresse

Allt fler anmäler intresse för varje ledig hyresrätt i Värmdö.

Förra året anmälde sig i snitt 253 personer per lägenhet. I år uppgår siffran till 305 personer. Siffrona gäller stockholmskön och omfattar inte nyproduktion.

Även Värmdökön har fler intresserade per lägenhet, 65 personer i år, jämfört förra årets 45 personer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.