Per-Åke tog upp jakten på tjuven

En inbrottsvåg i höstas drabbade många villaägare i Johannesdal. Per-Åke Johansson jagade en tjuv – och fick tag i hans inbrottsverktyg. Han är upprörd över att inget dna togs på fyndet.

En natt i mitten av september vaknar Vårbergsbon Per-Åke Johansson och är törstig. Han går upp, och märker att det är kallt i huset. Det får snabbt sin förklaring. Någon har brutit upp villans terrassdörr, som är öppen. I köket står kylskåpet och frysen på vid gavel.

–  Jag förstod förstås med en gång att det varit inbrott. Tjuven hade tagit en del silverprylar i vardagsrummet, kontanter ur min frus väska och en massa handbolls- och fotbollsmedaljer i källaren. Sedan blev han nog avbruten av mig, säger Per-Åke Johansson.

Det har gått åtta månader sedan inbrottet men Per-Åke Johansson, som bor på Våruddsringen i Johannesdal, har det i färskt minne. Det var en stark upplevelse – och början på en inbrottsvåg i området.

Per-Åke Johansson såg inbrottstjuven i området flera gånger – både när han gick förbi och när han försökte bryta sig in hos en grannne. I fönstret står sambon Berit Olsson.

Per-Åke Johansson såg inbrottstjuven i området flera gånger – både när han gick förbi och när han försökte bryta sig in hos en grannne. I fönstret står sambon Berit Olsson.

Inom loppet av några veckor fick ytterligare två villor i närheten inbrott, en på Peterséns väg och en på Doroteavägen, och ett inbrottsförsök gjordes på Våruddsringen. I december kom en ny våg, då villor på Skogsslingan och Våruddsringen drabbades.

– Jag har bott här i 34 år och det har kanske varit något enstaka inbrott vart tionde år. Därför hade vi inget larm, men nu har vi skaffat det, säger Per-Åke Johansson.
Mitt i träffar honom och hans sambo, Berit Olsson, hemma i vardagsrummet en solig majdag. Utanför fönstret växer vårblommor och Mälaren glittrar mellan träd och hustak. Det är lätt att trivas här, och det gör de också.

– Men den första tiden efter inbrottet var läskig. Då ville jag inte gå ner i källaren ensam. Och jag är fortfarande vaksam. Jag har dörren låst när jag är ensam hemma, säger Berit Olsson.

Man i huva och svarta handskar

Nu är de mest beklämda över att ingen gripits. Det är i och för sig inget ovanligt – bara runt 4 procent av alla bostadsinbrott i Sverige klaras upp. Men Per-Åke Johansson har gett polisen material som han anser borde ha undersökt närmre.

Mer om det senare. Först vill han berätta när han såg tjuven första gången.  Det var den 11 oktober. Klockan var 9 på morgonen och han drack sitt morgonkaffe i köket.

– Då såg jag en lång kille gå förbi huset. Han hade huva och svarta handskar trots sensommarvärmen och bar en avlång väska. Strax efteråt såg jag honom försöka ta sig in genom en terrassdörr hos en granne, berättar han.

Han larmade polisen, som snabbt var där med flera bilar, dock utan att gripa någon.

Inbrottsvåg i villaområdet Johannesdal i Vårberg.Per-Åke Johansson och Per Stålhammar har varit nära grannar i Johannesdal i över 30 år. De hade aldrig haft inbrott förrän i höstas, då båda familjerna drabbades.

Per-Åke Johansson och Per Stålhammar har varit grannar i över 30 år. De hade aldrig haft inbrott förrän i höstas, då båda familjerna drabbades.

En dag senare var det dags igen. Då bröt sig någon in hos hos familjen Stålhammar på Doroteavägen, som är en tvärgata till Våruddsringen. De drabbades hårt. Tjuven stal deras vigselringar och ärvda smycken värda cirka 150 000 kronor. I kameraväskan som försvann låg dessutom alla chip med filmer från deras långresor.

– Det kändes som en mardröm, vi trodde inte att det var sant. Vi är extremt vaksamma nu, säger Per Stålhammar, som tittar in hos Per-Åke Johansson för att berätta om inbrottet.

Båda männen är övertygade om att samma person är skyldig till inbrotten under den tidiga hösten. De grundar den övertygelsen inte minst på en dramatisk tjuvakt. Den började när någon knackade på Per-Åke Johanssons dörr, på förmiddagen den 25 oktober. När han tittade ut genom fönstret såg han en man springa i väg – samma man som gjorde inbrottsförsöket hos grannen.

En timme gick mannen förbi igen. Då tog  Per-Åke Johansson upp jakten. Först till fots och sedan i en elektrikerbil, vars förare han lyckades övertala att följa efter tjuven.
– Vid Söderholmsskolan stannade elkillen bilen och sprang efter tjuven. Han kom undan men släppte sin väska som vi tog hand om. I den fanns knivar, en kofot och andra brytredskap. Dessutom fanns det en svart mask, berättar Per-Åke Johansson.

Polisen tog hand om väskan

Det är den svarta masken som gör honom mest frustrerad. Polisen som tog hand om väskan ansåg att den var extra intressant eftersom det borde finnas dna-spår på den. Per-Åke Johansson fick uppfattningen att polisen skulle skicka den på analys och ringde flera gånger för att höra om det gjorts.

– Sista gången jag ringde fick jag höra att ärendet inte hade prioritet, eftersom polisen hade så mycket annat att göra, säger han upprört.

Han förstår att polisen har mycket att göra, men kan inte acceptera att de inte tog tillfället att göra en dna-analys. Han och Berit känner sig heller inte tröstade av att få höra att inbrotten är få i Vårberg, relativt sett.

– Jag bryr mig inte om att det är fler områden i Mälarhöjden eller någon annanstans. Vi vill känna att polisen gör något åt de inbrott som sker här!

Polisen ryckte ut till inbrotten, men grep ingen.

Därför tog man inget dna

Polisen bedömde att det skulle vara mycket svårt att bevisa att personen som Per-Åke Johansson jagade tänkte begå inbrott. Därför gjordes ingen dna-analys.

Både inbrottsverktyg och en ansiktsmask hittades i väskan som mannen lämnade efter sig vid Söderholmsskolan. Det troliga är att han tänkte göra inbrott med dem, men säkert är det inte.

– Om han hade påbörjat eller fullföljt ett inbrott den här dagen hade det varit annorlunda. Men förberedelsestadiet är väldigt svårt att bevisa, säger Patrik Romehed, brottssamordnare vid Skärholmspolisen.

Därför skickade förundersökningsledaren inte väskan med innehåll till dna-analys. Även om man hade hittat dna och kunnat koppla dem till en person skulle det inte räcka för att fälla denne för förberedelse till brott.

– Jag förstår att Per-Åke Johansson blir frustrerad för det blir jag också, säger Patrik Romehed.

Per-Åke Johansson är säker på att det var samma man han såg göra inbrottsförsök hos grannen ett par veckor tidigare. Det är inte ointressant, menar Patrik Romehed.

– Möjligen hade man kunnat göra en vittneskonfrontation om man fått tag i en person som matchat dna:t.

Under de senaste åren har inbrotten ökat i Skärholmens stadsdel (se grafik). Ändå sticker stadsdelen inte ut i statistiken, och Vårberg har få inbrott.

– Men det spelar förstås ingen roll för den som drabbas. Varje inbrott är ett inbrott för mycket, säger Patrik Romehed.

Fakta

Inbrotten har ökat i stadsdelen

Antal inbrott och inbrottsförsök i Skärholmens stadsdel*
År          Villor/radhus    Lägenheter
2012           37                     77
2013           29                     73
2014           55                   130
2015           29                   143
2016           62                   143
*2012 var antalet invånare 34 859. 2016 hade invånarantalet ökat till 35 863. Ökningen av antalet inbrott är procentuellt större än ökningen av antalet invånare.

Källa: Brottsförebyggande rådet