ANNONS

Per tröttnade på stök och otrygghet

Per Källgården, här med sin dotter, har tagit initiativ till kvällsvandringar. ”Vi vill skapa ett tryggare samhälle. Det kan inte polisen göra, det måste vi medborgare göra själva”, säger han.
Per Källgården, här med sin dotter, har tagit initiativ till kvällsvandringar. ”Vi vill skapa ett tryggare samhälle. Det kan inte polisen göra, det måste vi medborgare göra själva”, säger han.
Den misstänkta bomben nyligen var droppen för Per Källgården. Dagen därpå tog han med sig en kompis och gick ut och gick sent på kvällen. Nu har många hakat på.

–Jag vill skapa en bykänsla, säger han.
ANNONS

Plötsligt är det vuxna människor som är ute och går i Bagarmossen om kvällarna. Bara genom sin närvaro hoppas de kunna skapa lugn och trygghet.

– Det har varit mycket bilbränder senaste tiden. Jag bor på Sockenvägen och man hör brandbilarna som kör på kvällarna. När bombhotet kom för ett par veckor sedan fick jag nog. Då tyckte jag att det var dags att göra något, säger Per Källgården.

Dagen därpå skrev han på den lokala Facebookgruppen att han tänkte gå ut och nattvandra och uppmanade fler att göra samma sak. Det gav snabbt resultat. Bara ett par dagar sedan hade över 20 personer anmält sig.

– Första kvällen var det stökigt. Det var mycket ungdomar här som jag tror bara kommit hit för att se vad som händer. Sedan tycker jag att det har varit ganska lugnt, säger Per Källgården.

Han har varit ute så gått som varje kväll mellan 21.30 och midnatt. Han brukar ringa en kompis och sedan går de ut och går en kvällspromenad. Han vill att det ska vara enkelt och opretentiöst.

– För några år sedan drog någon igång nattvandring här, men det ebbade ut efter några veckor. Det blir ofta så. Jag vill att det här ska bli kontinuerligt och jag vill fånga in fler än eldsjälarna. Det gäller att hitta ett system som gör att det enkelt kan fortsätta, säger han.

De som är engagerade kan kommunicera med varandra via appen Trygve som Per Källgården var med och startade för ett år sedan. Via den kan man skriva in om man ser något skumt eller känner sig otrygg och vilken adress det gäller. Då kan någon som befinner sig i närheten ta sig dit.

På lokalpolisområde Globen ser man positivt på initiativet.

– Vi ser fram emot att det finns goda krafter som finns och visar sig ute i området, säger Sören Danielsson, yttre befäl.

ANNONS

– Det har varit lite isolerade händelser. Vi vet inte om det är samma individer som ligger bakom och gör det här för att locka till sig polisinsatser eller om det handlar om något annat, fortsätter han.

Tycker du att det har blivit stökigare i Bagarmossen?

Jenny Sundberg, 35, Skarpnäck:

– I Facebookgrupper har det varit mycket tal om bilbränder och ungdomsbråk. Jag är sällan ute eftersom jag har ett litet barn, men jag känner mig inte otrygg.

Nicklas Lindgren, 46, Bagarmossen:

– Nej, jag har inte märkt någon skillnad. Jag tycker det är lugnt, men det händer ju en del ibland. Rån och sånt.

Elin Lindström, 21, Bagarmossen:

– Jag är ute med hunden på kvällarna, men då går jag i skogen. Jag undviker centrum. Det är mycket ungdomsgäng som är här på kvällarna och de är rätt kaxiga.

Torbjörn Länk, 60, Bagarmossen:

– Jag märker inte så mycket eftersom jag inte är ute på kvällarna och oftast tar bilen till stan. Men det vore bra med fler vuxna som är ute och går på kvällarna.