Periskopbilen kan ha tagit bild på dig

Har den polkagrisfärgade bilen med ett periskop på taket kört förbi dig? Under en månad har den fotat både Spånga och övriga västerort – och kanske har du hamnat på bild.

Söktjänster har de senaste åren blivit vardag i de flesta stockholmares liv. Inte minst den så kallade gatuvyn som Google, Hitta och Eniro har på sina sajter.

– Vi har precis fotat om hela Stockholm. Dels för att det byggs om så mycket i huvudstaden, men också för att stockholmarna använder kartorna med fotade bilder mer, säger Eva Ernfors på Eniro.

I nästan en månad har bilar kört på bland annat Spånga och Brommas gator och tagit foton med en 360-graderskamera var femte meter. I hela Stockholm har man under augusti fotograferat totalt 5 000 kilometer gata.

De specialbyggda bilarna ägs av ett holländskt företag och körs av holländska förare. John Meessen kör sin bil över hela Europa och tycker att svenskarna är ovanligt väluppfostrade.

– I andra länder håller folk på och larvar sig framför kameran och stoppar bilen, men i Sverige är folk mycket försiktigare, säger han.

Men det fastnar ändå en del annorlunda händelser på bild när sökföretagen är ute och kör med sina kamerafarkoster.

När Eniro lanserade sin tjänst för fyra år sedan fastnade till exempel en medvetslös kvinna på en av Stockholms trottoarer. Och i Timrå syntes en kvinna langa sprit utanför Systembolaget till en minderårig tjej.

I andra länder håller folk på och larvar sig framför kameran och stoppar bilen.