Periskopbilen som kan ha fotat dig

Många har säkert sett den polkagrisfärgade bilen med ett periskop på taket och undrat vad som rullade förbi.

Under en månad har den fotat både Hässel­by och Vällingby, och kanske har du hamnat på bild.

Söktjänster har de senaste åren blivit en vardag i de flesta stockholmares liv. Inte minst den så kallade gatuvyn som Google, Hitta och Eniro har på sina sajter.

– Vi har precis fotat om hela Stockholm. Dels för att det byggs om så mycket i huvudstaden, men också för att stockholmarna använder kartorna med fotade bilder mer, säger Eva Ernfors på Eniro.

I en knapp månad har fyra bilar kört på bland annat Hässelbys och Vällingbys gator och tagit foton med en 360-graderskamera var femte meter. I hela Stockholm har man under augusti fotat sammanlagt 5 000 kilometer gata.

Den specialbyggda bilen ägs av ett holländskt företag och körs av holländska förare. John Meessen kör bilen över hela Europa och tycker att svenskarna är ovanligt väluppfostrade.

– I andra länder håller folk på och larvar sig framför kameran och stoppar bilen, men i Sverige är folk mycket försiktigare, säger han.

Men det fastnar ändå en hel dela annorlunda händelser på bild när sökföretagen är ute och kör med sina kamerafarkoster.

När Eniro lanserade sin tjänst för fyra år sedan fastnade till exempel en medvetslös kvinna på en av Stockholms trottoarer. Och i Timrå syntes en kvinna langa sprit utanför Systembolaget till en minderårig tjej.

I Sverige är folk mycket försiktigare.