ANNONS

Permitterades från SAS – nu vårdar Söderbon coronasjuka

Angelica Hedlund
Angelica Hedlund har bytt ut SAS-uniformen till vårdkläder och skyddsutrustning i Stockholms sjuktransporter.
Södermalmsbon Angelica Hedlund har bytt ut SAS-uniformen till skyddsdräkt och skyddsmask.
– Jag är glad över att kunna hjälpa till i denna samhällskris, säger hon.
ANNONS

När Södermalmsbon Angelica Hedlund permitterades från SAS tvekade hon inte att hoppa på utbildningen på Sophiahemmet – som blixtutbildade SAS-personal till att arbeta i vården.

– På utbildningen fick vi lära oss om vård och hur man tar hand om patienter på sjukhus. Det var en väldigt bra utbildning, som byggde på det vi redan kunde från flyget, säger Angelica Hedlund.

Måndagen 6 april hade Angelica Hedlund sin första arbetsdag i Stockholms sjukvård i regi av försvarsutbildarna, inte ens en månad efter att hon slutade på SAS.

– Jag trodde jag skulle behöva gå arbetslös i april och maj, så när vi fick det här erbjudandet tvekade jag inte utan sökte direkt, säger Angelica Hedlund.

Vårdar coronasjuka

Angelica Hedlund är en av de 30 personer som valdes ut till den första testomgången.

– Jag är väldigt glad att jag blev en av de 30 personerna. Det kändes stort, säger hon.

Utbildningen på Sophiahemmet varade under tre dagar, sen fick hon en dags utbildning i sjuktransporten som kör coronasmittade mellan exempelvis hemmet och olika vårdinrättningar, där hon nu arbetar.

– Jag hjälper till i transporter där det inte behövs en sjuksköterska i bilen, men eftersom jag har den här utbildningen och eftersom jag har erfarenhet av att jobba med syrgas som kabinpersonal, som vissa patienter behöver, så klarar jag det bra, säger Angelica Hedlund.

ANNONS

Bytt ut uniform till skyddsutrustning

Angelica Hedlund berättar att skyddsutrustningen är viktig för att hon ska kunna hjälpa till i sjuktransporten. Hon har på sig skyddsoverall, orangea handskar och ”skyddsmask 90” – som täcker hela ansiktet och har filter som skyddar mot viruset.

– Vi byter utrustning inför och efter varje patient och gör rent ambulansen mellan varje patient, säger Angelica Hedlund.

Hon är själv inte så rädd att själv bli smittad.

– Jag blir sällan sjuk, men det är inte så många som vill träffa mig just nu, men det får det vara värt. Jag gör ju något viktigt för samhället, säger hon.

Glad över möjligheten

Att få hjälpa till i vården just nu tycker Angelica Hedlund känns viktigt.

– Det är nog något jag kommer berätta för mina barnbarn att jag var med och hjälpte till i coronakrisen. Jag är väldigt tacksam att SAS erbjöd den här utbildningen, säger hon. säger hon.

Angelica Hedlund pluggar också journalistik på heltid, och ser arbetet i sjuktransporterna som något tillfälligt.

– Än så länge känns det så i alla fall. Det känns bra att kunna hjälpa till i den här krissituationen, men jag längtar tillbaks till flyget, säger hon.

stötta södermalm

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.