Pernilla från Tyresö startade läxdebatt

Läraren och mamman Pernilla Alms blogginlägg startade en debattstorm.

Texten var en inlaga mot läxor och spreds som en löpeld på sociala ­medier – vilket ledde till en inbjudan till SVT:s Debatt.

Pernilla Alm, författare, ­lärare och tvåbarnsmamma från Trollbäcken, har en hektisk vecka bakom sig. Sällan hade hon kunnat ana att hennes ganska långa blogginlägg om läxor skulle väcka så stort intresse. Med kort varsel fick hon sätta sig på tåget till Göteborg och medverka i SVT:s direktsända debattprogram.

– Min blogg är vanligtvis min egen lilla hörna, med en liten trogen skara som följer den, men läxinlägget genererade otroligt mycket kommentarer, säger hon

Vad är det med läxor som gör att så många bryr sig?

– Antingen är man för ­eller mot och i stort sett alla har en egen erfarenhet. Många minns hur de själva slet med läxor eller så känner de igen sig i tragglandet med barnen hemma.

Själv har du ju tagit ställning mot, både i egenskap av förälder men också som lärare. Varför?

– Jag jobbar som språklärare på Eklidens skola i Nacka, i en idrottsklass. Mina elever går i skolan mellan klockan 8 och 16 och har mycket träningar efter skolan. Det räcker. Man kan fråga sig varför tiden i skolan inte räcker till, varför vi inte kan sätta punkt där.

– Men läxor är också orättvisa, i synnerhet om de är svåra och barnen behöver en vuxens hjälp för att klara dem. Alla barn har det inte lika bra förspänt som mina, med en mamma och en pappa som kan hjälpa dem. Fast egentligen tycker jag inte att läxor behövs över huvud taget, inte ens glosor. Det är inte så man lär sig att tala ett språk. Bara för att man alltid gjort på ett visst sätt måste man inte fortsätta.

När man sticker ut som du gör, får man då också elaka kommentarer?

– De flesta håller god ton och en bra diskussionsnivå. Men visst har det kommit personangrepp. Till exempel skrev någon att jag är en dålig lärare, en annan att jag borde se över mitt liv.

Hur tycker du att det här med läxor fungerar på dina egna barns skola?

– De går i skola i Tyresö och får läxor och det lägger jag mig inte i, förutom på bloggen förstås. Om jag inte är positiv till läxorna inför barnen blir det inte bra. Rektorn på barnens skola tycker dock att det är bra att jag tagit upp ämnet.

Hur var det att vara med i Debatt?

– Jo, det var en upplevelse och det var roligt att de plockade upp ämnet. Synd bara att tiden var så knapp – det blev aldrig någon riktig debatt.