Persikoträdet länsat

Gyllengula persikor, innan de försvann från trädet.
Gyllengula persikor, innan de försvann från trädet.
Trädet står otillgängligt vid Axelsbergs t-banestation.
Trädet står otillgängligt vid Axelsbergs t-banestation.
Minns ni persikoträdet vid Axelsbergs t-bana? Mitt i skrev nyligen om trädet, som dignade av frukter. Nu har det länsats – inte en enda frukt finns kvar.

– Det är otroligt synd, och har aldrig hänt förut. Det är väl inte så många som känt till trädet men nu läste många om det i tidningen och några måste ha beslutat sig för att plocka allt, säger en Mälarhöjdsbo som brukar promenera i området.

Häromveckan hade hon med sig sin kamera på promenaden. Hon brukar nämligen fotografera de gyllene frukterna – men inte plocka dem.

– Nej, trädet står så otillgängligt på ett brant ställe bakom ett stängsel, så det klarar jag inte. Kanske om jag hade varit 17 år, säger hon och skrattar.

Och kanske var det unga människor som skred till verket vid det, på våra breddgrader, ovanliga trädet. Kvinnans gissning är att de också hade bra skor och något slags plockverktyg för att komma åt alla grenarna.

Hennes uppmaning inför nästa säsong är inte länsa trädet. Det är roligast om många kan få smaka – eller hinna fotografera läckerheterna.