Min lokala hjälte

Persisk sommarfest ­ska fylla Huvudstafältet

Persisk musik, dans och mat lockade 22 000 besökare till Solna i fjol.

Nu är den iranska sommarfestivalen Tirgan tillbaka – i ett större format, på en ny plats och med fler artister.

För andra året är det alltså dags för Tirgan lördagen den 6 juli. I år är festen flyttad från Skytteholms IP till Huvudstafältet med plats för 30 000 besökare. Sju timmar av live­framträdande med allt från traditionell iransk musik till dj:s och rappare står på schemat. Lägg till iranska dansgrupper, en marknad med persisk mat och tävlingar och få en försmak av lördagens upplägg.

– Det iranska nyåret firas i mars när det är ganska kallt i Sverige, vi vill återuppliva stämningen en vacker sommardag, säger Shahin Roshan, arrangör.

Iranier är den största invandrargruppen i både Solna och Sundbyberg. Men festivalen är för alla, poängterar Shahin Roshan.

– Vi vill visa iransk kultur på ett svenskt sätt med en stor festival. Dels för att göra våra barn bekanta med kulturen. Men väldigt många svenska besökare kom förra året och hade jättekul. Tanken är att öka förståelsen för varandra.

Festivalen, som blivit Europas största i sitt slag, har fått uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser och såväl iransk media som utländska besökare väntas infinna sig på lördag. Bland de inbjudna artisterna finns halviranska sångerskan Sepideh Vaziri, känd från TV-programmet Idol.

– Jag ska sjunga en låt på persiska så det ska bli väldigt spännande, jag pratar ju inte språket speciellt ofta, säger hon.

Även om arrangörerna hoppas på sol, firas Tirgan till vattnets ära.

– Det kommer från att människor i Iran önskat sig regn för bättre skördar. I Sverige är det ingen som vill ha mer regn, men det blir ­någon form av vattenlek och de som vill kan bli blöta på lördag, säger Shahin Roshan.

Fakta

Mat, musik och utställningar

Tirgan Festival 2013 hålls rum den 6 juli klockan 14–21 på Huvudstafältet.

Festivalen rymmer ett 60-tal tält med mat och utställningar, dansgrupper, tivoli och tävlingar.

Bland artisterna finns flera internationellt kända iranska musiker som Davood Behboodi och Gheysar samt Sepideh Vaziri från Idol.

Inträdet är gratis.