Person avliden i ny brand på serviceboende på Katarina Bangata

En person har hittats avliden efter en brand natten mot söndag på serviceboendet Kosmo Vintertullen på Katarina Bangata på Södermalm.

En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad.

För bara två år sedan brann det också på serviceboendet, då avled två personer.

– Detta är en mycket, mycket tragisk händelse, säger vd:n Kerstin Stålskog.

– Men jag kan inte se att vi hade kunnat gjort mer. Det är vuxna människor som bor i egna lägenheter,

Det var 00.26 som larmet kom om en fullt utvecklad brand i en lägenhet på Kosmo Vintertullens serviceboende på Katarina Bangata.

00.36 var branden släckt, men det var då alltjämt mycket rök kvar i den aktuella korridoren. En person påträffades vid räddningsarbetet avliden i den drabbade lägenheten. Två grannboende fick tillfälligt evakueras.

Det är oklart hur branden startat i lägenheten, men en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad.

– En teknisk undersökning kommer att ske nu, säger Towe Hägg på polisen på söndagen.

Boendet erbjuder nu samtalsstöd till personal och boende som vill ha det. Anhöriga till den avlidne ska ha informerats under natten, uppger Kerstin Stålskog.

– Jag är samtidigt väldigt glad att personal hanterat detta väldigt väl. Man har lyckats avgränsa branden till en enda lägenhet och det blev ingen spridning, säger Kerstin Stålskog.

För bara två år sedan avled två kvinnor på samma boende till följd av en brand, men Kerstin Stålskog kan på söndagen inte se att serviceboendet brustit på något sätt i säkerhetsrutinerna.

– Polisutredningen får komma med faktan sen. Men just nu får man på boendet leva i sin egen lägenhet, vi kan inte se hur de som bor här lever, och det finns aldrig uppsikt dygnet runt. Det är privata bostäder och jag kan inte se att vi kunnat agera på annat sätt, säger Kerstin Stålskog.

I hela byggnaden finns 200 lägenheter, och en del av dem ingår i servicehusdelen.

– Jag är den första att verkligen beklaga det inträffade. Men utifrån det som hänt känns det ändå bra att vi lyckades förhindra branden till mer än en lägenhet, säger Kerstin Stålskog.