Personal demonstrerar mot stängda vårdplatser

demonstration
Personalen demonstrerar under hashtaggen "vårdenvittnar".
Mani Shutzberg, AT-läkare
Mani Shutzberg, AT-läkare.
Sjukvårdspersonal demonstrerade ikväll utanför landstingshuset med krav på att de stängda vårdplatserna i länet måste öppna.
– Politikerna har tappat verklighetsförankringen, säger Mani Shutzberg, AT-läkare.

Ett fyrtiotal demonstranter samlades i Landstingsparken på sena tisdagseftermiddagen för att demonstrera mot vad de anser är en ohållbar situation inom vården.

Kritiken gick ut på att de effektiviseringskrav som finns på vården leder till stress och hets.

– Det ska hela tiden effektiviseras och vara större rullians. Det ska gå snabbare att skriva ut patienterna. Det är stressigt och hetsigt, säger Mani Shutzberg, AT-läkare på psykiatri södra.


Ella Bohlin (KD)

Ella Bohlin (KD) lyssnar till demonstranterna.


Landstingsråd i parken

Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) fanns i parken för att lyssna på demonstranterna.

– Jag välkomnar att fler engagerar sig i vården. Det man måste komma ihåg är att vi hela tiden ökar antalet vårdplatser och att det finns sjukhus som har alla sina disponibla vårdplatser öppna, säger Ella Bohlin (KD).

De framför kritik mot att patienter ska skrivas ut fort?

– Våra akutsjukhus har en pressad situation så är det. Länet växer väldigt snabbt och vi står inför stora utmaningar, säger Ella Bohlin (KD).

Hon påpekar att Alliansen har flera förslag på att komma åt personalbristen – som de ser som orsak till det ansträngda läget.

– Vi har en ny försörjningsplan nu som jag tror kommer råda bot på en del av problematiken, säger Ella Bohlin (KD).


Erika Ullberg (S)

Erika Ullberg (S) i intervju med Dagens Nyheter.


Opposition efterlyser självkritik

Erika Ullberg (S), oppositionsråd, håller inte med Ella Bohlin (KD). Ullberg tror inte att Alliansen har de förslag som krävs.

– Jag tror att resultatet efter tio år med alliansstyre talar sitt tydliga språk. Resultaten imponerar inte. Det krävs en helt annan självkritik mot den förda politiken om det här ska fungera, säger Erika Ullberg (S).