Extra personal kallas in inför semmeldagen

Kattis Nikopoulou på Mohair älskar semlor och väntar inte tills fettisdagen.
Kattis Nikopoulou på Mohair älskar semlor och väntar inte tills fettisdagen.
Kattis Nikopoulou säger att de har Solnas godaste semlor.
Kattis Nikopoulou säger att de har Solnas godaste semlor.
Elsa Gustafsson på Balders Bröd kommer att jobba på semmeldagen för första gången.
Elsa Gustafsson på Balders Bröd kommer att jobba på semmeldagen för första gången.
Elsa Gustafsson föredrar wienersemlor.
Elsa Gustafsson föredrar wienersemlor.
Amelia Lindström på Thelins kommer att ladda med en god natts sömn inför fettisdagen.
Amelia Lindström på Thelins kommer att ladda med en god natts sömn inför fettisdagen.
Fettisdagen, även kallat semmeldagen, närmar sig med stormsteg och redan nu syns semlor i vart och vartannat konditorifönster.
– Jag kommer försöka vila lite extra inför semmeldagen, säger Elsa Gustafsson på Balders Bröd.

I en radie av några hundra meter vid Solna centrum ligger tre konditorier som redan nu laddar upp och planerar inför det förväntade semmeltrycket på tisdag.

Elsa Gustafsson har jobbat på konditoriet Balders Bröd i Solna centrum sedan i höstas och gör därmed sin första fettisdag. Men hon är redan varse om att hon kommer att ha det fullt upp på semmeldagen.

– Vi har precis fått vårt schema inför semmeldagen. Det kommer att vara mycket folk, semlor och grädde överallt, har jag hört, säger Elsa Gustafsson på Balders Bröd.

Hur ser förberedelserna ut?

– Det är viktigt att beställa in kartonger och se till att vi har packytor och är tillräckligt med personal.

Kommer ni ta in extra personal?

– Ja, vi kommer att vara fler än vad vi brukar vara. I vanliga fall är vi två som jobbar, men nästa vecka kommer vi att vara åtminstone tre stycken. Jag var med på kanelbullens dag och då var det folk överallt. Jag kommer försöka sova bra och vila lite extra inför semmeldagen, säger Elsa, vars egen favoritsemla är wienerbrödssemlan, med grädde och mandelmassa som är ihopblandad.

Jag tror inte att det finns någon godare semla i Solna, jag kan nog vara lite kaxig och säga det.

Kattis Nikopulou, på Mohair

På andra sidan torget ligger fiken Mohair och Thelins precis bredvid varandra. Båda väntar sig rusning efter semlor på tisdag. Kattis Nikopoulou har jobbat på Mohair i tio år och är därmed en rutinerad semmelförsäljare.

– Det är både företag och privatpersoner som beställer semlor och en del sitter här och mumsar. Men det är lite olika mycket folk som köper semlor från år till år, säger Kattis.

Hon är självsäker inför semmelkonkurrensen i Solna.

– Vi har ekologiska semlor med egengjord mandelmassa. De är jättegoda. Jag tror inte att det finns någon godare semla i Solna, jag kan nog vara lite kaxig och säga det, säger Kattis, som själv älskar semlor.

Amelia Lindström på Thelins, på andra sidan gatan, är dock lika säker på att det är de som har Solnas godaste semlor.

Jag kommer att ladda med en god natts sömn.

Amelia Lindström på Thelins

– Det har vi garanterat. Vi har klassiska semlor med egen mandelmassa och riktig grädde.

Även Thelins tar in extra personal på grund av rusningen efter semlor.

– Jag kommer att ladda med en god natts sömn. Alla som jobbar heltid är satta på schema, så att alla ska vara beredda på att jobba. Det är ett högt tryck under fettisdagen. Vi har hört av oss till alla som brukar jobba extra om att de är välkomna om de kan jobba, säger Amelia Lindström.