Personal slår larm om Gustavsgården

Gustavsgården har varit i fokus länge.
Gustavsgården har varit i fokus länge.
Fler sjuksköterskor, nya scheman och inköpta grillar räcker inte för att lösa situationen på äldreboendet. Det menar personal som inte är imponerad av Värmdö kommuns åtgärder.
– Det är ett skämt, säger Sara.

– Flera av mina kollegor har sagt upp sig. Och om någon sjukanmäler sig så finns inga vikarier. Det blir allt tyngre, säger Sara.

”Sara”, som vill vara anonym, ger en bild av hur det är att jobba på Gustavsgården, ett äldreboende som varit under lupp den senaste tiden.

Hög sjukfrånvaro hos personal, undernäring bland äldre och ett politikerstyre som velat sälja ut den kostsamma verksamheten är bara några av turerna kring boendet.

Nyrekryteringar ska ge ordning

I maj berättade Gabriella Rodling, vård- och omsorgschef i Värmdö kommun, att flera åtgärder tagits till för att komma till rätta med de allvarliga problemen. Bland annat har man anställt nya sjuksköterskor, bytt enhetschef och gjort ett nytt personalschema som ska säkerställa personal. Det nya schemat har nu varit igång en månad.
– Vi kan nu se vad som är bra och vad vi behöver justera för att få det så bra som möjligt. Vi har nu gjort en justering på dagen och lagt till på kvällen, säger Gabriella Rodling och fortsätter:

 Just nu har vi utökat antalet undersköterskor på vissa av avdelningarna då vårdbehovet kräver det, säger Gabriella Rodling. 

Springer mellan våningar

Sara känner inte igen sig i bilden.
– Så ser det inte ut. De har snarare dragit ner på personal, säger hon.

”Så ser det inte ut. De har snarare dragit ner på personal”

Sara berättar att det tidigare jobbade två undersköterskor per våning. Med det nya schemat endast en och en halv.

Det betyder att varje våning med äldre har en undersköterska och däremellan springer halvan, den så kallade löparen.
– Vi försöker att hjälpas åt och springer mellan olika våningar. För att kunna hjälpa äldre att duscha eller förflytta sig så måste man vara två. Då får man kalla på löparen, som kanske måste hjälpa den andra undersköterskan. Det gör det omöjligt att planera, säger Sara.

Grillning ska öka matlusten

En annan åtgärd som Värmdö kommun tagit till för att få de äldre att äta mer är att köpa in grillar. Gabriella Rodling kallar det för riktig matglädje.
– Grillarna har absolut används. Detta var mycket uppskattat. Vi har köpt in korv, hamburgare etcetera som är lätt att ta fram och grilla, säger Gabriella Rodling. 

Sara kallar det hela ett skämt.
– Jag har inte ens sett den där grillen och sedan fattar jag inte hur vi ska kunna hinna grilla. Hur har de tänkt? De målar upp en bild som inte finns, säger hon.

”Jag fattar inte hur vi ska kunna hinna grilla. Hur har de tänkt? De målar upp en bild som inte finns”

”Jobba inte här”

Efter alla turer på Gustavsgården tycker Sara att äldreboendet har fått ett dåligt rykte. Men det beror också på allt som hänt, säger hon. När Sara träffar kollegor inom yrket som funderar på att söka sig till äldreboendet vet hon knappt vad hon ska säga.
– Man får ju lust att säga till dem att inte söka jobb hos oss. På något sätt känner man en skyldighet att berätta om situationen, säger hon.

Fakta

Detta har hänt:

Källa: Lokaltidningen Mitt i, Värmdö kommun