ANNONS

Stor oro bland personal och äldre efter nedläggning av hemtjänst

Hemtjänst, Danderyd
Kommunal hemtjänst tas bort i Danderyd. Både personal och äldre mår dåligt över beslutet.
Danderyd avvecklar kommunal hemtjänst. Ett beslut som många är berörda av och känner oro över. 16 undersköterskor har redan sagt upp sig.
ANNONS

Sedan beskedet kom att Danderyds kommun lägger ner den kommunala hemtjänsten har både anställd vårdpersonal och äldre brukare reagerat starkt mot beslutet. Och inifrån personalgruppen kommer nu larmet om hur anställda i kommunen mår.

– Stämningen på jobbet är fruktansvärd. En blandning av sorg, förtvivlan, vanmakt, ilska, svek och förvirring. Känslan av djupaste orättvisa är den röda tråd som det egentligen handlar om, säger Ana-Maria Sanchez som är undersköterska och skyddsombud i Hemtjänst Danderyd.

Ana-Maria Sanchez menar att Danderyd bestraffar kommunens åldringar för den ekonomiska knipa politikerna själva satt sig i. Hon tror att det permanent har skadat förtroendet och tilliten de äldre hade till kommunen.

Många av de anställda inom den kommunala hemtjänsten känner sig svikna, övergivna, utlämnade, mindervärdiga och ignorerade. Sedan beslutet kom har också 16 av 82 anställda undersköterskor sagt upp sig.

En del av mina kunder har suttit och gråtit

Ana-Maria Sanchez, skyddsombud

Men det är inte bara personal som mår dåligt. Ana-Maria lider också med de äldre som trots allt har valt hemtjänst i kommunal regi.

– Det är en skam hur Danderyd behandlar sina äldre. Det visar på en total likgiltighet inför medborgares önskemål och vilja. En del av mina kunder har suttit och gråtit, andra varit ursinniga och uppgivna till gränsen till apati. Det krossar mitt hjärta om och om igen, säger hon.

Klubbat: Danderyd tar bort den kommunala hemtjänsten

ANNONS

Hemtjänstföretag lägger ned

I samband med beslutet sade socialnämndens ordförande Carina Erlandsson (M) att hon inte var orolig över att de äldre skulle få det sämre.

– Alla erbjuder bra hjälp av samma höga kvalitet så jag är inte orolig utan övertygad om att de gamla kommer få bra hjälp av någon av våra privata utförare. Samtliga våra privata utförare säger sig också vilja växa och välkomnar nya kunder, sa Erlandsson tidigare till Mitt i.

Ett av de större privata hemtjänstföretagen som verkar i kommunen är Olivia. Men de lägger ner sin verksamhet till årsskiftet och är inte aktuella att ta över kunder från kommunen.

I det stora hela tycker Ana-Maria Sanchez att det handlar om rätten till valfrihet och 42 procent av kommunens äldre i behov av hemtjänst har valt att de vill ha kommunal hemtjänst och inte privat.

– Det finns inga utförande kvar knappt vilket gör att det blir ett rent oligopol och det är inte bra för kunden. Det kan inte vara så LOV:en är ämnat att vara, jag tycker att det tyder på stora varningar för att det blir en skev konkurrenskraft, säger Ana-Maria Sanchez.

Ekonomin bakom nedläggningen

En av anledningarna till att hemtjänsten läggs ned är det ekonomiska läget. Den kommunala hemtjänsten går med underskott men utöver löner är det flera kostnader som ligger centralt så som bilar och IT-system.

Kommunen håller på att hitta lösningar och erbjuda arbeten till de anställda inom hemtjänsten men kan i dagsläget inte lova att de anställda får likvärdiga tjänster.

– Vi har 99 procent som arbetar heltid men de säger att det bara finns deltidstjänster. De säger heller inte hur många omplaceringar det finns. Genom att inte ge oss någon information vill de få oss själva att säga upp oss tror jag. De har sagt att vi får ”ta det lite i taget” men vad betyder det i ett sådant här läge?, säger Ana-Maria Sanchez.

De anställda inom Danderyds hemtjänst har kollektivavtal och har marknadsmässiga löner. Varken högre eller lägre.

– Det kan väl inte ses som en nackdel om man som kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare, att de anställda har rätt lön.

Insändare: ”Skjut inte kommunens äldreomsorg i sank”

Oppositionen bestört

Oppositionsrådet, Siv Sahlström (C), har hela tiden varit emot beslutet att lägga ned den kommunala hemtjänsten och har flera gånger stått i talarstolen och argumenterat för sin sak.

– Det här beslutet är hemskt och man ska komma ihåg att nästan alla kommuner i landet har kommunal hemtjänster. Jag tycker att det är av övergreppskaraktär på gamla människor, säger hon.

När Siv Sahlström nås av informationen att flera undersköterskor redan har sagt upp sig blir hon bestört.

– De yngre som inte kostar så mycket får direkt jobb någon annanstans. Danderyds hemtjänst måste nu anställa ny personal för att klara uppgiften fram till avvecklingen, det här är inte klokt.

Den kommunala hemtjänsten i Danderyd kan läggas ned – beslut nära