ANNONS

Personal har uppmanat till anmälningar

Utbildningschef Kaj Söder, Upplands-Bro kommun.
Skolorna ska bli bättre på att rapportera in situationer, säger Kaj Söder.
Upplands-Bro får många förelägganden av skolinspektionen. Skolan måste bli bättre på kommunikationen med föräldrar och att anmäla alla incidenter menar utbildningschef Kaj Söder.
ANNONS

– När vi har tittat på jämförbara kommuner, bland annat vad gäller storlek, ser vi att vi har ett större antal anmälningar. Det är svårt att säga vad det beror på, säger Kaj Söder, utbildningschef i Upplands-Bro.


Mitt i har granskat anmälningarna till Skolinspektionen. Kartläggningen visar att antalet anmälningar ökat markant under de senaste åren – i vissa områden med 100 procent.

Läs hela granskningen här.


Efter Järfälla är Upplands-Bro den kommun i norra Stockholm där skolorna fick flest förelägganden förra året.

– Vi vet att vi har haft personal inom organisationen som uppmanat vårdnadshavare att anmäla ett ärende till Skolinspektionen om de inte är nöjda med skolans arbete. Självklart ska alla informeras om möjligheten att anmäla till Skolinspektionen, men om man uppmanar föräldrar att anmäla skolan istället för att ta diskussionen är det klart att det kan påverka anmälningsfrekvensen.

Men han ser inte antalen föreläggande som något besvärande för kommunen som något besvärande utan snarare ett sätt för organisationen att lära sig.

– De flesta fall där vi får kritik handlar det om fall där en elev utsatts för kränkande behandling av en annan elev. Då kan vi behöva jobba med de frågorna och ta upp kritiken som ett lärande exempel i hela organisationen.

ANNONS

En brist har varit anmälningsbenägenheten och det är också något som kommunen aktivt har jobbat med.

– Personalen måste känna till reglerna, att oavsett om de anser att en situation är under kontroll ska det rapporteras in till rektor och huvudmannen direkt. Det här är viktigt att all personal känner till, även vikarier och nyanställda.

Kaj Söder tror att en bidragande anledning till det stora antalet anmälningar i Upplands-Bro kan vara att åren 2014, 2015 var en turbulent tid för de kommunala skolorna.

– Jag tror att människor i Upplands-Bro har haft en allmänt kritisk syn på kommunen som huvudman för skolor och det kan ligga mycket i de här åren, att det kom in många anmälningar då.

Fakta

Anmälningarna

2015

Anmälningar: 26

Beslut: 18

Förelägganden: 2

2016

Anmälningar: 42

Beslut: 38

Förelägganden: 8

2017

Anmälningar: 34

Beslut: 43

Förelägganden: 9

Källa: Siris, Skolinspektionen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.