Personal vid Botkyrkahallen får väktarskydd efter hot

Hotad personal. "De har skrivit hoten med kulspets eller tusch på olika ställen både i och utanför hallen", säger Roger Vintemar.
Hotad personal. "De har skrivit hoten med kulspets eller tusch på olika ställen både i och utanför hallen", säger Roger Vintemar.
Personalen vid Botkyrkahallen i Hallunda har väktarbeskydd.

Efter en händelse för två veckor sedan då en person tvingades lämna sporthallen har personalen blivit hotad flera gånger.

Botkyrka kommun beskriver att ”ett större antal allvarliga hot” ägt rum. Förutom hoten har det också förekommit skadegörelse, bland annat i form av sönderskurna bilddäck. Enligt Roger Vintemar som är chef för idrottsanläggningarna i Botkyrka är det en grupp tonåringar som ligger bakom hoten.

– Under höstlovet finns alltid en viss sysslolöshet. Men eftersom hoten fortsatt trots att höstlovet tagit slut ser vi extra allvarligt på hoten. Nu har personalen hela tiden väktare med sig, säger han.

Det var efter att en i personalen skulle avvisa en person från Botkyrkahallen som hoten började komma. Enligt Roger Vintemar släppte den anställde in en tonåring som uppgav att han glömt sina benskydd i hallen. Snart stod det klart att det inte fanns några benskydd att hämta, och tonåringen fick lämna hallen.

– Han ropade och störde de som var i hallen, men vi har ingen aning om vem han är, förklarar Roger Vintemar.

Dagen efter händelsen dök det enligt chefen för kommunens idrottsanläggningar även upp andra tonåringar som uppträdde hotfullt. Roger Vintemar berättar att tre personer nu har blivit hotade. Botkyrka kommun har polisanmält samtliga hot.

Vi kan inte acceptera att jobba i en miljö där vi utsätts för hot, säger Roger Vintemar.

Tidigare i veckan gick kommunen ut med ett brev till framträdande idrottsledare och nyckelpersoner i föreningar som har tider vid Brunna IP där Botkyrkahallen ligger.

– Vi vädjar till alla aktiva inom idrotten och övriga föreningslivet i området om att vara en positiv kraft för att stävja den här typen av agerande.

Har ni haft liknande problem tidigare?

– Nej, jag skulle säga att vi har ett bra klimat vid anläggningarna. Men det är viktigt att markera att vi inte accepterar det här.

Kan det bli aktuellt att stänga hallen?

– Det är givetvis något vi funderat på. Men det är ett väldigt drastiskt steg och drabbar alla föreningar som har så mycket bra verksamhet. Det är inget jag tror att vi ska behöva göra.

Mest polisanmälningar om hot och våld gör Botkyrka kommun inom skola och utbildning, som har en stor verksamhet och kontakt med många människor. Socialen gör också många anmälningar.

– Här träffar personalen personer i nöd, och en del i affekt, säger kommunens säkerhetschef Marcus Qvennerstedt.

”Vi har ingen aning om vem han är”

Fakta

301 anmälningar om hot eller våld på tre år

Förvaltning Antal anmälningar

Utbildning 155

Socialen 62

Vård och omsorg 51

Arbetsmarknad och vuxenutbildning 12

Kultur- och fritid 12

Kommunledning 4

Samhällsbyggnad 3

Tekniska förvaltningen 2

Totalt 301