Personalbrist i Huddinge – halva BB stängt

Huddinge sjukhus.
Huddinge sjukhus.
En av två BB-avdelningar har stängts ner på Karolinska i Huddinge, efter att personalen larmat om personalbrist, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Orsaken ska vara sjukskrivningar och förskjuten semester efter sommarens pressade situation på BB.

Mitt i har tidigare rapporterat om den pressade situation som råder på förlossningsavdelningarna i länet. Under sommaren, som brukar vara en svår period för personal och födande, gick många barnmorskor ut och vittnade om en ohållbar situation.

Nu vittnar personalen vid Karolinska i Huddinge om att situationen blivit ännu värre efter sommaren, enligt SVT Nyheter Stockholm.

– Sommarsituationen har bara fortsatt och det har faktiskt blivit sämre. Vi har blivit färre i bemanningen eftersom att uppsägningstiderna för de som sade upp sig innan sommaren träder i kraft nu, säger Maria Fogelström, fackligt förtroendevald och en av barnmorskorna på Karolinska i Huddinge till SVT.

Hon berättar också för sajten att hon upplevt flera patientosäkra situationer på grund av personalbristen. Efter att barnmorskorna i Huddinge slagit larm om det hårda trycket har ledningen på sjukhuset beslutat att stänga hälften av BB-platserna, efter som personalen inte räcker till. De tolv platserna för eftervård kompenseras delvis med fyra platser tagna från neonatalavdelningen.

Enligt SVT finns en förhoppning om att avdelningen ska öppnas igen om en vecka. Förlossningens verksamhetschef Åsa Wijkström säger till SVT att den stängda avdelningen inte lär märkas av de nyblivna föräldrarna, eftersom den personal som fanns på den stängda avdelningen flyttats över till den andra