ANNONS

Personalen demonstrerar mot nedläggningen

Demonstration för Björkbacken
Cirka 150 personer demonstrerade mot beslutet att avveckla Björkbackens äldreboende.
Björkbacken
Björkbackens öde avgörs på onsdagskvällens nämndmöte.
Nu har socialnämnden i Tyresö beslutat att genomföra den omtvistade nedläggningen av äldreboendet Björkbacken. Innan nämndens sammanträde har facket och personalen bjudit in till en manifestation mot beslutet.
ANNONS

Nedläggningen av Tyresös kommunala äldreboende Björkbacken har varit på gång länge, men beslutet sköts upp under socialnämndens senaste sammanträde. I onsdags klubbades förslaget och personalen, som inte kan garanteras jobb på Villa Basilika dit de dementa flyttas, samlades innan nämndemötet för en manifestation.

– Våra medlemmar känner sig väldigt missnöjda och nedvärderade. Vi vill att politikerna svarar på hur det kan komma sig att de fattar sådana här beslut. Personalen som varit lojal i 30 år får gå ut på gatan och knacka på dörren till Villa Basilika och fråga finns det något jobb till mig?, säger Fernando Pereira, som företräder de anställda från fackförbundet Kommunal.

Enligt Fernando Pereira hade situationen för personalen kunnat lösas med en så kallad verksamhetsövergång, som villkorar det nya boendet att ta över både brukare och personal. En sådan lösning hade enligt honom varit bättre för de dementa, som är dåliga på att hantera förändringar.

– I maj i år upphandlades 63 platser på Villa Basilika och när vi har frågat om det är ett led i att avveckla Björkbacken har vi inte fått några klara besked. Vi hävdar bestämt att politikerna visste om det här beslutet redan då. Hade de varit mer transparenta och fört en dialog med oss hade vi kunnat öppna upp för andra alternativ, säger Fernando Pereira, Kommunal.

Demonstration äldreboende

Många är emot beslutet att avveckla Björkbackens äldreboende.

Samtliga nämndledamöter bjöds in till manifestationen. En del tackade nej och hänvisar till att ett inledande möte alltid hålls innan nämndsammanträdet. Oppositionsrådet Anita Mattsson, (S) närvarade dock vid manifestationen, precis som representanter för Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i Tyresö.

– Våra äldre i Tyresö säljs ut för att det påstås spara pengar, det är inte ansvarsfullt agerat av den moderatledda borgerliga majoriteten i Tyresö. Idag köper vi upp till 40 platser i andra kommuner i allt från Malmköping och Bollnäs för våra äldre. Vi socialdemokrater vill att alla Tyresöbor som har behov av äldreomsorg – ska kunna erbjudas det i Tyresö. För att möjliggöra det är ett steg att behålla, bevara och rusta Björkbackens äldreboende, säger Anita Mattsson, (S) i ett pressmeddelande.

Socialnämndens ordförande Andreas Jonsson, (M) deltog inte vid manifestationen på grund av det förberedande mötet.

Finns det något du vill säga till personalen som är besviken över att förlora jobbet?

– Både jag och förvaltningen haft möten med de fackliga representanterna och ordnat informationsmöten för anhöriga och med personalen. Vi upplever att vi har svarat på alla de frågorna som har ställts och lyssnat på det de har sagt. Vi känner att vi har kommunicerat tillräckligt och haft en bra dialog kring det här beslutet, säger Andreas Jonsson, (M), ordförande för socialnämnden i Tyresö.

Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, Fredrik Saweståhl (M) anser att en flytt till nya äldreboenden är mer humant än en upprustning av Björkbacken.

– Med dessa beslut besparar vi de äldre som bor på Björkbacken från att flytta två gånger, vilket vi aldrig kan gå med på. Att bygga om Björkbacken kräver att alla flyttar ut tillfälligt och den tillbaka. Nu blir det en flytt till Basilika och till det nya kommunala boendet. Dit kan också personal följa med, säger han.

Enligt beslutet i socialnämnden är det nu helt klart att det nya äldreboendet i Tyresö centrum kommer att drivas i kommunal regi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.