ANNONS

Personalen portas från farlig källare

Halva stadsbibliotekets boksamling är i karantän.

I höstas upptäcktes skadligt höga radonhalter i tre magasin och personalen förbjuds att gå ner för att hämta böcker och tidskrifter.
ANNONS

– Det har varit för höga radonvärden under en stor del av hösten. Det är ingen som har sin arbetsplats där nere men det är inte bra för personalen att gå ner och vistas där, så vi har stängt magasinen tills hyresvärden sanerat, säger Anna Wåglund Söderström, kommunikationschef vid Stockholms stadsbibliotek.

Internationella bibliotekets magasin har nu öppnat igen efter några månaders sanering. Däremot går det ännu inte att beställa upp böcker från stadsbibliotekets och tidnings- och tidskriftsbibliotekets magasin.

Och det kan ta ytterligare ett par månader innan det är riskfritt att vistas i källaren.

– Vi brukar ha ärenden dit ner flera gånger om dagen, så det är besvärligt nu, säger Peter Eklund, bibliotekarie på stadsbiblioteket.

I magasinen finns äldre litteratur som man inte kan få tag i någon annanstans i Sverige. Vissa av böckerna kan finnas på Kungliga biblioteket, men de är inte tillåtna att låna hem.

– Framförallt är det äldre facklitteratur vilket oftast efterfrågas av dem som ska skriva längre uppsatser och behöver gå igenom äldre böcker och gamla årgångsböcker, säger Peter Eklund.

Radonet kommer från marken och rullåsen bakom stadsbiblioteket och sitter inte i byggnaden vilket gör det lättare att få bukt med.

Man har nu tätat läckor runt brunnar, luckor och rör och ventilerar lokalerna för att få ner radonnivåerna.

En slutbesiktning av den nya ventilationsanläggningen kommer att göras i mitten av januari. Radonhalten ska sedan mätas på nytt i slutet av månaden. Först då vet man hur länge magasinen behöver hållas stängda.

ANNONS

Men det är ingen fara för böckerna enligt Pierre Fagert, förvaltare vid fastighetskontoret.

– Radongasen lagras inte i böckerna och halverings­tiden är snabb på radondöttrarna, cirka fyra dagar, så det är ingen fara, säger han.

Fakta

Radioaktiv gas

Radon är en osynlig radioaktiv gas som bildas av radium.

När gasen sönderfaller bildas radondöttrar, radio­aktiva metallatomer. De fastnar på damm som vi sedan andas in.

Partiklarna kan orsaka lungcancer.

Radon mäts i vecquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m3). 200 Bq/m3 är den högsta radonhalt som får finnas i bostäder och allmänna lokaler.

Källor: Strålsäkerhets­myndigheten, socialstyrelsen och Radonguiden